Άνοδος 5% των τιμών του πετρελαίου μετά τον καταποντισμό της Δευτέρας

Αποδίδεται σε ελπίδες για μέτρα στήριξης της οικονομίας και την επιβράδυνση του ιού στην Κίνα.
Yegor Aleyev via Getty Images

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο της τάξης του 5% την Τρίτη, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια «βουτιά» μέσα σε 30 χρόνια, καθώς επενδυτές εξέταζαν το ενδεχόμενο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας- αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβληματισμοί για τη ζήτηση λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προβεί σε «μεγάλα» βήματα για ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ κατά των επιπτώσεων της εξάπλωσης του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να δαπανήσει πάνω από 4 δισ. δολάρια σε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον ιό.

Οι τιμές του Μπρεντ είχαν ανεβεί κατά 5,1%, στα 36,12 δολάρια, το πρωί της Τρίτης, ενώ το WTI είχε άνοδο 5,3%, στα 32,78 δολάρια. Και στις δύο περιπτώσεις είχε σημειωθεί πτώση 25% τη Δευτέρα.

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο και οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν από ιστορικά χαμηλά, καθώς οι εικασίες για συντονισμένα μέτρα στήριξης από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις διεθνώς ηρέμησαν τους επενδυτές. Επίσης, υπήρξε βελτίωση του επενδυτικού συναισθήματος αφού ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τη Γουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορονοϊού, για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η επιδημία, και καθώς η εξάπλωση του ιού στην ηπειρωτική Κίνα επιβραδύνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η Κίνα, δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, προσπαθεί να κάνει τον κόσμο στην επαρχία Χουμπέι να επιστρέψει στις δουλειές του χρησιμοποιώντας ένα σύστημα παρακολούθησης μέσω κινητού που θα επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν στην επαρχία, η οποία έχει πληγεί βαρύτατα από τον κορονοϊό.

Η Σαουδική Αραβία περιέκοψε τις επίσημες τιμές πώλησής της και έκανε σχέδια αύξησης της παραγωγής αργού αφού η Ρωσία εμφανίστηκε αρνητική σε περαιτέρω περικοπές παραγωγής που προτάθηκαν από τον ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου. Η αποσύνθεση του αποκαλούμενου ΟΠΕΚ+, τον οποίο αποτελούσαν οι χώρες του ΟΠΕΚ συν άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, δίνει τέλος σε πάνω από τρία χρόνια συνεργασίας για τη στήριξη της αγοράς.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού της πάνω από τα 10 εκατ βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Απρίλιο, αφού η παρούσα συμφωνία για την περικοπή παραγωγής λαμβάνει τέλος στα τέλη του Μαρτίου, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters την Κυριακή.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο επιχειρεί να τιμωρήσει τη Ρωσία, δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό, επειδή δεν στήριξε τις περικοπές παραγωγής που προτάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί είχαν βρεθεί τελευταία φορά σε τέτοια σύγκρουση για το μερίδιο της αγοράς μεταξύ του 2014 και του 2016, λόγω της παραγωγής των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εξελιχθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό σχιστολιθικού πετρελαίου στον κόσμο.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή