ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/07/2018 14:01 EEST

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές αφήνει η κυβέρνηση

SOOC/FILE

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση αφήνει (μετά τιςδηλώσεις Καμμένου) ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών με 180 ψήφουςαπό την ελληνική Βουλή, αλλά ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές.

Συγκεκριμένα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «την μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή» και ότι εκείνη «θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά».

Όσον αφορά στις εκλογές, επαναλαμβάνει ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο θυμίζει στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζητά εκλογές, την παροιμία με το βοσκό και το λύκο (εκλογές).

«Στο τέλος θα έρθει ο λύκος, μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό», επισημαίνει με νόημα το Μαξίμου.

Η διαδικασία με την πΓΔΜ

Στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπογραμμίζει για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ:

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους. Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους».

Και προσθέτει το Μαξίμου:

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή». «Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας», υπογραμμίζει.

Οι εκλογές, ο λύκος και ο βοσκός

Όσον αφορά στο θέμα των εκλογών το Μαξίμου τονίζει ότι «ο Κ. Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο. Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…».