ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/12/2021 08:42 EET | Updated 04/12/2021 08:46 EET

Ανοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες

Γιατί αποφασίστηκε η επίσπευση της αναμνηστικής δόσης.

emvolio.gov.gr

Το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον στους τρεις και όχι στους έξι μήνες.

Οπως αναφέρθηκε στη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η απόφαση αφορά όλους τους ενήλικες από 18 ετών και στόχος είναι όσοι εμβολιάστηκαν μέχρι τέλος Αυγούστου να βρουν ραντεβού έως το τέλος Ιανουαρίου.

Προτεραιότητα, βέβαια, θα δίνεται στα ραντεβού της πρώτης δόσης. Την απόφαση για να γίνεται πιο γρήγορα η τρίτη δόση επιτάχυνε η αύξηση του ρίσκου από το στέλεχος Ομικρον σε συνδυασμό με την έλευση του χειμώνα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επίσπευση της τρίτης δόσης έκανε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Οπως ανακοίνωσε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Τρεις μήνες μετά θα μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός και όλων όσων νόσησαν από Covid. Όσον αφορά στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της J&J, το διάστημα των δύο μηνών παραμένει.

Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό αυτήν την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα θα διορθωθούν και οι συστάσεις. Εκτίμησε δε ότι 2 εκατομμύρια πολίτες μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προχώρησε στις παραπάνω αποφάσεις με βάση τα εγχώρια επιστημονικά δεδομένα, αλλά και εκείνα των άλλων χωρών. Επίσης, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Σταθεροποιημένη σε υψηλά κρούσματα είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.201 νέες μολύνσεις, 694 ασθενείς είναι διασωληνωμενοι, ενώ 97 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Τεράστια αύξηση των αντισωμάτων μετά την ενισχυτική δόση

Σε βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι που έλαβαν μία ενισχυτική δόση δύο ή τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού κύκλου με Pfizer ή ΑστραZeneca. Για τις ενισχυτικές δόσεις χρησιμοποιήθηκαν όλα τα υπάρχοντα εμβόλια.

Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης αυξάνει δραματικά τα επίπεδα αντισωμάτων, πολλαπλασιάζοντάς τα από 3 έως και 25 φορές, αναλόγως του εμβολιαστικού σχήματος που είχε προηγηθεί και των αντισωμάτων που είχαν ήδη αναπτυχθεί στον οργανισμό των συμμετεχόντων.

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι ότι η ενισχυτική δόση με εμβόλιο mRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna, παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας. Τα εμβόλια αυτά αύξησαν δηλαδή τα αντισώματα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι απαιτείται για ν’ αποφευχθεί η νοσηλεία και ο θάνατος από covid-19.

Οι ερευνητές εξέτασαν και μια άλλη πτυχή της άμυνας του οργανισμού, τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία συνδέονται με την καταπολέμηση των σοβαρών ασθενειών. Η τρίτη δόση ενίσχυσε τα επίπεδα αυτών των κυττάρων ανεξαρτήτως του αρχικού εμβολίου που είχαν κάνει οι συμμετέχοντες. Παρατηρήθηκε, μάλιστα, ότι η αντίδραση των κυττάρων αυτών εναντίον των στελεχών Βήτα και Δέλτα ήταν εξίσου καλή με την αντίδραση εναντίον του αρχικού στελέχους της Γουχάν. Αυτό δημιουργεί αισιοδοξία και για μια αποτελεσματική αντίδραση και στην περίπτωση του νέου στελέχους Ομικρον.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)