ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/01/2019 12:00 EET

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετες ομόλογο - Τι επιτόκιο αναζητά η κυβέρνηση

Πόσα χρήματα εκτιμάται πως θα αντληθούν.

Milos Bicanski via Getty Images

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου από την Αθήνα. Το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου τοποθετείται στο 3,75% με 3,875%, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι : BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale. 

Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς εκτιμούν ότι μπορούν να αντληθούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, με την απόδοση του κουπονιού μεταξύ 3,5% έως 3,7%. 

Οι εκτιμήσεις των αρμόδιων στελεχών αναφέρουν ότι οι αγορές θα υποδεχθούν θετικά την έκδοση του Ελληνικού ομολόγου και ως εκ τούτου θεωρούν ότι η έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου μπορεί να γίνει με ένα επιτόκιο της τάξης του 3,5 %. Αυτά τα επίπεδο θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοποιητικό σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση πενταετούς ομολόγους από την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία έγινε με επιτόκιο 4,624%, ενώ το πενταετές ομόλογο που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά έδινε επιτόκιο 4,95%.  

Ωστόσο, το επιτόκιο των Ελληνικών Ομολόγων παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοπες χώρες της Ευρωζώνης. Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται στην περιοχή του 0,212% στην Ισπανία, του 0,340% στην Πορτογαλία και του 1,574% στην Ιταλία.

Ο ρόλος των εκλογών

Ο σχεδιασμός για τις εκδόσεις ομολόγων το 2019 είναι ιδιαίτερα δύσκολος εξαιτίας κυρίως των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων οι οποίες θα γίνουν μέσα στη χρονιά. Υπό αυτές τις συνθήκες από το Οικονομικό επιτελείο εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία προκλήθηκε από τις διαδικασίες για τη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές.

Ήδη το 2019 θεωρείται μια ιδιαίτερη χρονιά από τη στιγμή που η χώρα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια θα βγει στις αγορές χωρίς να έχει την «προστασία» των Μνημονίων, γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πως θα υποδεχθούν οι αγορές αυτή την πρώτη έκδοση. 

Πέρα όμως από τις εκλογές, ιδιαίτερη σημασία για το αποτέλεσμα της έκδοσης θα παίξουν και οι εκτιμήσεις που κάνουν οι αγορές σχετικά με τη λύση που ετοιμάζει η κυβέρνηση μαζί με τις τράπεζες και τους θεσμούς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μια σειρά επιτυχημένων εκδόσεων, θα επιταχύνουν τις εξελίξεις αναφορικά με την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο τα Ελληνικά ομόλογα να βρεθούν και πάλι σε επενδυτική βαθμίδα ώστε στη συνέχεια να μπορούν  να δοθούν για κρατικές εγγυήσεις,  όπως προβλέπει το σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.