Ανοίγει τις πύλες της η Μπιενάλε Βενετίας - Εγκαίνια για το ελληνικό περίπτερο

Η έκθεση που θα διαρκέσει από τις 11 Μαΐου έως τις 24 Νοεμβρίου σε 10 «κλικ».
Simone Padovani/Awakening via Getty Images

Με τον γενικό τίτλο «May you live in interesting times», την κινεζική δισυπόστατη ρήση, ευχή και κατάρα μαζί, η 58η Biennale Di Venezia επιχειρεί να αποτυπώσει την επισφάλεια, αλλά και τις προκλήσεις που έχουν προκαλέσει οι μεγάλες ανακατατάξεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο παγκοσμίως.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στο ελληνικό περίπτερο -που εγκαινιάζεται την Παρασκευή από την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά- οι καλλιτέχνες Ζάφος Ξαγοράρης, Εύα Στεφανή και Πάνος Χαραλάμπους δημιουργούν στην έκθεση με τον αινιγματικό τίτλο «Mr Stigl», ένα περιβάλλον που υπάρχει μια διαρκής μετατόπιση από τις μεγάλες αφηγήσεις στις προσωπικές ιστορίες.

Η φετινή ελληνική παρουσία προκαλεί ήδη μεγάλο ενδιαφέρον στα περίφημα Giardini, όπου συμμετέχουν 90 εθνικές αντιπροσωπείες, στην έκθεση που θα διαρκέσει από τις 11 Μαΐου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.

«Η Μπιενάλε της Βενετίας είναι η μοναδική διοργάνωση στον κόσμο που διατηρεί το σχήμα των εθνικών περιπτέρων σε συνδυασμό μ’ εκείνο της διεθνούς ομαδικής έκθεσης. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που προσκαλούνται και χτίζουν εθνικό περίπτερο στους κήπους, στα Giardini της Βενετίας. Από το 1934 το νεοβυζαντινής σύλληψης ελληνικό περίπτερο αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης εκσυγχρονιστικών και ακαδημαϊκών προσεγγίσεων» σημειώνει η κ. Ζορμπά για την εφετινή Μπιενάλε και προσθέτει: «Η ιστορία του περιπτέρου δεν ήταν άσχετη από τις περιπέτειες του έθνους, όπως αποκαλύπτει το έργο του Ζάφου Ξαγοράρη. Με παλινωδίες, επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, παραμένει ουσιαστικά ένα πεδίο διεκδίκησης του μέλλοντος σε πείσμα της ανθεκτικότητας του βιωμένου παρελθόντος. Αυτή την αντιφατική κατάσταση, γεμάτη χάσματα και παραδοξότητες, λοξές ή και παράλογες συχνά διαδρομές, αναζητά η ερευνητική καλλιτεχνική ματιά των Ζάφου Ξαγοράρη, Εύας Στεφανής και Πάνου Χαραλάμπους, που εύχομαι να εγείρει ενδιαφέρουσες αναγνώσεις και να προκαλέσει την ανταπόκριση του κοινού».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κατερίνα Τσέλου και εθνική επίτροπος είναι η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα.

Stefano Mazzola/Awakening via Getty Images

Το πιο απροσδόκητο έκθεμα της εφετινής διοργάνωσης είναι το κουφάρι του σκάφους Barca Nostra, που συνδέθηκε με μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη θάλασσα της Μεσογείου, το ναυάγιο της Λαμπεντούζα. Το ναυάγιο έγινε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Λαμπεντούζα, τον Απρίλιο του 2015 και έστειλε στον θάνατο περισσότερους από 700 μετανάστες. Το κουφάρι του αλιευτικού αποτελεί μέρος του project του εικαστικού Κρίστο Μπίχελ -το οποίο φέρει το όνομα του σκάφους Barca Nostra- και η Βενετία είναι ο πρώτος του σταθμός.

TIZIANA FABI via Getty Images
Luca Zanon/Awakening via Getty Images
David M. Benett via Getty Images
David M. Benett via Getty Images

Ο Λορέντζο Κουίν επιστρέφει στη Βενετία με έξι ζευγάρια χέρια που ενώνονται και χτίζουν γέφυρες, στην είσοδο της Αρσενάλε.

Simone Padovani/Awakening via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
Simone Padovani/Awakening via Getty Images
Luca Zanon/Awakening via Getty Images
Simone Padovani/Awakening via Getty Images
Stefano Mazzola/Awakening via Getty Images

Δημοφιλή