ΔΙΕΘΝΕΣ
04/02/2020 12:13 EET

Άνθρακας ο «θησαυρός» του εμβολίου για τον HIV

Γιατί σταμάτησε η κλινική δοκιμή.

MUJAHID SAFODIEN via Getty Images

Στο κενό έπεσαν οι ελπίδες της διεθνούς κοινότητας για τη νίκη κατά του HIV, με το νέο εμβόλιο που δημιουργήθηκε. Η κλινική δοκιμή HVTN 702, που γινόταν σε περισσότερα από 5.000 άτομα στη Νότια Αφρική, σταμάτησε, καθώς ανακαλύφθηκε ότι το εμβόλιο δεν αποτρέπει τον ιό. 

Οι ειδικοί εξέφρασαν την «βαθιά απογοήτευσή» τους, αλλά πρόσθεσαν ότι η έρευνα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον HIV, συνεχίζεται.   

The Times via Getty Images

Αυτά τα εμβόλια δεν περιέχουν τον ιό HIV και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει τον ιό το άτομο που θα κάνει το εμβόλιο. 

Τι ήταν αυτό το εμβόλιο;

Ήταν μια νέα εκδοχή της πρώτης προσπάθειας που είχε γίνει για την κατασκευή ενός εμβολίου HIV, στην κλινική δοκιμή RV144 στην Ταϊλάνδη, η οποία είχε δείξει ότι παρέχει κάποια προστασία από τον ιό.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού HIV και το εμβόλιο έχει προσαρμοστεί στον τύπο που είναι πιο κοινός στη Νότια Αφρική -που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά HIV στον κόσμο.

Υπήρχαν μεγάλες ελπίδες ότι το εμβόλιο θα λειτουργούσε και θα μπορούσε στη συνέχεια να προσαρμοστεί ώστε να καλύπτει και άλλα στελέχη του HIV που υπάρχουν σε άλλα μέρη του κόσμου. 

MUJAHID SAFODIEN via Getty Images

Τι συνέβη στην κλινική δοκιμή;

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στους μισούς χορηγήθηκε το κανονικό εμβόλιο και στους άλλους μισούς το placebo (εικονικό).

Και τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν:

  • 129 μολύνσεις από τον ιό HIV σε όσους έκαναν το εμβολίων,
    123 μολύνσεις από τον ιό HIV σε όσους έλαβαν το placebo. 

Ο Δρ. Άντονι Φαουσί, από το NIH, δήλωσε: «Ένα εμβόλιο κατά του HIV είναι απαραίτητο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας και ελπίζαμε ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να λειτουργήσει. Δυστυχώς, δεν λειτουργεί».

«Η έρευνα συνεχίζεται με άλλη προσέγγιση για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο του HIV, το οποίο εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορεί να γίνει», πρόσθεσε.  

Η Λίντα Γκάιλ Μπέκερ, από το International AIDS Society, δήλωσε: «Ενώ αυτό είναι μια σημαντική αποτυχία για τον τομέα, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ένα προληπτικό εμβόλιο».  

ASSOCIATED PRESS

Πώς μπορεί να σταματήσει ο ιός του HIV;

Μια φαρμακευτική αγωγή που ονομάζεται Prep (προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό) έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στην πρόληψη από την λοίμωξη από τον HIV, αλλά, σε αντίθεση με ένα εμβόλιο, πρέπει να λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και καθημερινά.

Σε χώρες όπου αυτές οι θεραπείες μπορεί να μην είναι διαθέσιμες, η μόνη αποτελεσματική πρόληψη παραμένει η χρήση προφυλακτικών κατά τη  σεξουαλική επαφή - ή η αποχή.

Πρόσφατες ιατρικές ανακαλύψεις σε αντιρετροϊικές θεραπείες, έχουν βελτιώσει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με HIV.

Πηγή: BBC