Ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών που απειλείται από νέο νόμο του Όρμπαν

Απόλυτος κυβερνητικός έλεγχος στα κονδύλια για την έρευνα.
ATTILA KISBENEDEK via Getty Images

Περίπου 1.500 άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών (MTA) στη Βουδαπέστη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κυβερνητικές αποφάσεις που πολλοί εξέλαβαν ως απόπειρα περιορισμού της ανεξαρτησίας αυτού του ιδρύματος έρευνας, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Merce.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο την πρόθεσή τους να προστατευθεί η MTA από τις αλλαγές στον τρόπο που κατανέμονται τα κεφάλαια για την έρευνα. Κατ′ αυτούς, οι αλλαγές που προωθούνται σημαίνουν πως τις σημαντικότερες αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας θα τις λαμβάνει η εθνικιστική, συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Με βάση τις αλλαγές, που προώθησε τον Μάιο ο υπουργός Τεχνολογίας και Καινοτομίας Λάσλο Πάλκοβιτς, σχεδόν τα τρία τέταρτα της χρηματοδότησης της MTA περιέρχονται στον άμεσο έλεγχο των υπηρεσιών του.

ATTILA KISBENEDEK via Getty Images

Οι ερευνητές είναι πλέον αναγκασμένοι να ανταγωνίζονται με άλλους θεσμούς για κονδύλια. Τα μελλοντικά βήματα προβλέπουν τη συγχώνευση των δικτύων έρευνας της MTA στα πανεπιστήμια με νέα, κρατικά ερευνητικά ιδρύματα.

Ο Πάλκοβιτς επιμένει ότι η αναδιοργάνωση του συστήματος έχει σκοπό να καταστήσει την επιστημονική έρευνα πιο αποτελεσματική, αλλά οι επικριτές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για μια προσπάθεια να τεθεί η MTA, το κορυφαίο επιστημονικό ινστιτούτο της χώρας, υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Πέρυσι το Central European University (CEU), το οποίο έγινε στόχος πολλών περιοριστικών νόμων ― σ.σ. κυρίως διότι το έχει ιδρύσει ο Τζορτζ Σόρος, με τον οποίο βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση η κυβέρνηση του Όρμπαν ― αποφάσισε να μετακινηθεί από τη Βουδαπέστη στη Βιένη.

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική οργάνωση Freedom House αποφάσισε να υποβαθμίσει την Ουγγαρία από το επίπεδο «ελεύθερη» στο επίπεδο «εν μέρει ελεύθερη» στην ετήσια έκθεσή της. Η Ουγγαρία έγινε έτσι το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ που δεν χαρακτηρίζεται «ελεύθερη» χώρα.

ATTILA KISBENEDEK via Getty Images
ATTILA KISBENEDEK via Getty Images
ASSOCIATED PRESS

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή