Οι αντιδράσεις των κομμάτων στο διάγγελμα Σαμαρά για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στο διάγγελμα Σαμαρά για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας
Nick Paleologos / SOOC

Απορρίπτουν στην πλειοψηφία τους τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης την πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή, με συμφωνία πακέτο για αναθεώρηση του Συντάγματος και μείωση του χρέους, και εκλογές πριν το τέλος του 2015.

ΑΝ.ΕΛ.

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «μετά την αποτυχία προσέλκυσης βουλευτών, με προσκλήσεις, απειλές και απόπειρες χρηματισμού, ο κ. Σαμαράς βγάζει στο σφυρί υπουργικούς θώκους. Πρέπει να αντιληφθεί ότι αποτελεί παρελθόν για τη χώρα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην πολιτική του ερημιά».

ΔΗΜΑΡ

Απορριπτική ήταν και η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ στο πρωθυπουργικό κάλεσμα για συναίνεση.

Η Αγίου Κωνσταντίνου τόνισε ότι «η ΔΗΜΑΡ με αποφάσεις του συνεδρίου και των οργάνων της έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να συνεχισθούν οι πολιτικές που εγκλωβίζουν την κοινωνία και την οικονομία σε τέλμα. Παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης σημαίνει παράταση αυτών ακριβώς των αδιέξοδων πολιτικών. Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Έχει ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου».

Το Ποτάμι

Τη συμφωνία του με το διάγγελμα Σαμαρά εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά την συγκέντρωση του Ποταμιού στο Νέο Δημαρχείο Περιστερίου, το μεσημέρι της Κυριακής. Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις και στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, τόνισε: «Απ' ότι φαίνεται το πολιτικό σύστημα με καθυστέρηση ακούει αυτά που προτείνει το Ποτάμι. Βέβαια, θα ήταν καλύτερο για όλους μας και κυρίως για την χώρα, να είχαν ακούσει το Ποτάμι όταν έπρεπε κι όχι σήμερα, με τόση μεγάλη καθυστέρηση. Παρόλα αυτά η πρότασή μας παραμένει: Θα πρέπει να βγάλουμε πρόεδρο από αυτή την Βουλή, να ρυθμίσουμε τα θέματα του Συντάγματος, του εκλογικού νόμου, να έχουμε μία πατριωτική διαπραγμάτευση για το χρέος και τις δανειακές ανάγκες της χώρας και να πάμε σε εκλογές. Να συνεργαστεί δηλαδή το πολιτικό σύστημα για λύσεις προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος των μικρών-μικρών κομμάτων».

Η πρόταση των οκτώ

Η πρόταση Σαμαρά, χαιρετίστηκε επίσης από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές. Ο Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι ικανοποιεί πλήρως την «πρόταση των οκτώ» για συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και συμφωνία για μετέπειτα εκλογές.

Έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη και εκτίμησε ότι η στροφή του πρωθυπουργού θα επιδοκιμαστεί την Τρίτη και από τον ίδιο αλλά και από άλλους βουλευτές κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου στη Βουλή.

Δημοφιλή