Αντιδράσεις των κομμάτων στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

Αντιδράσεις των κομμάτων στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ
Marko Djurica / Reuters

Αντιδράσεις από τα κόμματα προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, με τη ΝΔ να τονίζει πως η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται «στον αέρα»

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια απέδειξε ότι η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να είναι όμηρος των εξελίξεων στην γειτονική μας χώρα. Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία. Όσο για τους κ. Τσίπρα και Καμμένο ας συναισθανθούν επιτέλους τις τεράστιες ευθύνες τους. Δεν μπορούν άλλο να παριστάνουν ότι συγκυβερνούν επειδή, για εκείνους, νυν υπέρ πάντων είναι η καρέκλα» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη.

Σημειώνεται πως σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ το βράδυ της Κυριακής αναφερόταν πως «Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. Η Νέα Δημοκρατία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Είναι προφανώς απόρριψη από την πλευρά του λαού των Σκοπίων, της συμφωνίας για τις Πρέσπες», ανέφερε προσερχόμενος στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

«Αυτό αλλάζει προφανώς και τους συσχετισμούς στην αντιπολίτευση. Και από εκεί που η αντιπολίτευση δεσμευόταν ότι πρόκειται να ψηφίσει για να γίνουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τώρα ουσιαστικά βάζει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Πρώτο θύμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο Ζάεφ. Ελπίζουμε ότι το δεύτερο θύμα θα είναι η κυβέρνηση Τσίπρα», είπε επίσης ο κ. Βορίδης.

Η κυβέρνηση παίζει θέατρο παραλόγου σε ένα μείζον εθνικό θέμα, ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος: «Το χθεσινό δημοψήφισμα στα Σκόπια βάζει τη γειτονική χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Αλλά βάζει σε αβεβαιότητα και την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτά όσον αφορά τη γειτονική χώρα. Όσον αφορά τα δικά μας, δυστυχώς βλέπω να συνεχίζεται ένα ακατανόητο θέατρο παραλόγου, με μια κυβέρνηση η οποία υιοθετεί σε μείζον εθνικό θέμα, διαφορετικές σχολές ανάλυσης, σκέψης και πολιτικής. Άλλα λέει ο κ. Καμμένος, άλλα λέει ο κ. Κοτζιάς. Αλλιώς εκτιμούν το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλιώς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση αν θέλει να εμποδίσει τη συμφωνία των Πρεσπών προέτρεψε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, αντιπρόεδρος της Βουλής Μάριος Γεωργιάδης.

«Η αποχή στο δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει τα σχέδια τους και δεν θα περάσουν συνταγματικές αλλαγές. Σε αυτό το σημείο, εμείς ως Ελλάδα έχουμε χάσει το πλεονέκτημα μας. Όλες οι διαδικασίες για το ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν και αν θέλει ο κ. Καμμένος να εμποδίσει αυτή τη συμφωνία και να σταματήσει αυτή την κατάπτυστη-για εμάς- συμφωνία, θα πρέπει να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η μικρή συμμετοχή του λαού της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα ήταν το βασικό στοιχείο της χθεσινής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι απ′ τη γειτονική χώρα, παρέλασε πλήθος παραγόντων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, προκειμένου να πιέσουν για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να επιταχυνθεί η διαδικασία της ένταξης στους παραπάνω ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εκτεθειμένη, γιατί πρωτοστάτησε - ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ - στον εκβιασμό για να γίνει αποδεκτή μια επικίνδυνη συμφωνία. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η απάντηση στον εθνικισμό δεν είναι ο κοσμοπολιτισμός, που εκπορεύεται από τους σχεδιασμούς για διεύρυνση ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος” αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η τυχοδιωτική στάση του Ζάεφ που - ούτε λίγο ούτε πολύ - δήλωσε ότι θα αγνοήσει τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, αναδεικνύει ποια είναι η αστική δημοκρατία. ‘Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί, εκ των υστέρων, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, το οποίο δεν είναι αρεστό στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σ’ αυτό το ζήτημα ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσφέρει αρκετή τεχνογνωσία στον κ. Ζάεφ».

«Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ. Οι δυο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους. Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Οτι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει» δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Από πλευράς της, η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δεν απέκλεισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να χρησιμοποιήσει το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

«Ο κ. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή επέλεξε να διαχειριστεί το θέμα με την ΠΓΔΜ με εσωτερικούς όρους, διχασμού του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνίας. Εάν είχε κρατήσει άλλη στάση πιο συναινετική απέναντι σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις πιθανώς η συμφωνία θα ήταν καλύτερη άρα θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και η ΕΕ δεν θα είχε λόγο να ανησυχεί. Δεν μπορώ να αποκλείσω το θέμα της συμφωνίας να χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως τα μικροκομματικά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα. Έχει έρθει η ώρα οι Έλληνες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Τελικά μόνο ένας στους τρεις κατοίκους της γειτονικής μας χώρας είπε “ναι” σε μια νέα σχέση με την Ελλάδα και μια νέα πορεία, ευρωπαϊκή και ειρηνική. Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν ή διαφώνησαν γεγονός που μαρτυρά ότι προτιμούν την διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θεωρώντας προφανώς τη συμφωνία με την Ελλάδα επώδυνο συμβιβασμό» αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Ποταμιού», όπου προστίθεται πως οι Έλληνες «πρέπει να συγχρονίσουμε τη στάση μας με αυτή των εταίρων και συμμάχων μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση».

«Οι γείτονες θα αποφασίσουν ποιο θέλουν να είναι το μέλλον τους, ποια θέλουν να είναι η πορεία τους. Η Ελλάδα θα πρέπει να καταλήξει ότι μπορεί να είναι περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια και στη νοτιανατολική Ευρώπη και πυλώνας σταθερότητας. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλος ο πολιτικός κόσμος και να κάνουμε επανεκκίνηση στην εξωτερική μας πολιτική, με σοβαρότητα, με ψυχραιμία και με προοπτική» ανέφερε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, προσερχόμενη στη Βουλή.

Ως προς την εκτίμηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η κ. Παπακώστα ανέφερε: «Βιαστικές και πρόχειρες διαπιστώσεις δεν με αφορούν, θα το μελετήσουμε το αποτέλεσμα και θα δούμε τι σημαίνει. Σημασία έχει εμείς να είμαστε συνετοί και ψύχραιμοι και όχι βιαστικοί».

«Δικαίωση του Πάνου Καμμένου, είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ», εκτίμησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης. Τόνισε ότι «ο πρόεδρος του κόμματός του είχε προβλέψει ότι οι δυσκολίες θα υπήρχαν στο εσωτερικό της γείτονος χώρας και πράγματι, αποδείχθηκε ότι η αποχή και έγκαιρο δεν καθιστά το δημοψήφισμα και έννομο αποτέλεσμα δεν παράγει, προκαλεί δε μια δυσαρμονία μεταξύ του λαϊκού αισθήματος του λαού των Σκοπίων και της κυβερνητικής πρωτοβουλίας της γείτονος».

Στο ερώτημα αν «προκαλεί δυσκολίες» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στη χώρα μας, ο κ. Κατσίκης είπε: «Μάλλον δημιουργεί ευκολίες, διότι αν οι εκεί διαδικασίες, που προβλέπει το προσύμφωνο δεν συνεχιστούν, αναπόσπαστο εδώ το κυβερνητικό σχήμα θα προχωρήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά τη γνώμη μου, ώστε να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε και είναι σημαντικό και από αυτό θα κριθούμε».

«Υπάρχουν δυσκολίες, όμως διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν και η συμφωνία θα τελεσφορήσει» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στο News 24/7.

Ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε «ακριβή και πρέπουσα, τόσο από άποψη διπλωματίας όσο και από άποψη πολιτικής, την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ». Σημείωσε ότι μια «ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ είναι καλοδεχούμενη. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι τα σχέδια τους για συνολική αποσταθεροποίηση, με αφορμή την ΠΓΔΜ, θα πέσουν στο κενό» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή