ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/04/2018 14:26 EEST | Updated 18/04/2018 15:15 EEST

Αντιδράσεις των κομμάτων στους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα Ίμια

SOOC

«Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική διοίκηση μέσω του ΥΠΕΞ μιλά με γραπτή ανακοίνωση για τουρκική κυριαρχία στα Ίμια», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Real Fm ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την καλή γειτονία, αλλά η Τουρκία πρέπει να ξέρει ότι ο λαός μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε ένα και δεν θα δεχτούμε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

«Υπάρχουν διπλωματικές οδοί, μας ικανοποιεί η ανακοίνωση στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», επισήμανε και πρόσθεσε πως αιχμή του δόρατος της οικονομίας μας είναι ο τουρισμός και θα πρέπει να τον περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται υπό πίεση και αυτό προκαλεί πολλαπλά προβλήματα και συμπλήρωσε: «Η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς σε σχέση με την ΕΕ και την ενεργειακή πολιτική της είναι σημαντική. Και δεν πρέπει μόνιμα να τρέχουμε μετά από ένα σημαντικό γεγονός και πρόβλημα, αλλά πρέπει να χτίζουμε στρατηγικά και να προλαμβάνουμε και να αποτρέπουμε».

Δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Η ελληνική κυριαρχία των Ιμίων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Είναι πλήρως κατοχυρωμένη από τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο. Η Τουρκία ματαιοπονεί. Καλά θα κάνει αντί των προκλήσεων, να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση την προτρέπει»

«Οι βραχονησίδες και τα νησιά είναι ελληνικά και όσο και αν παίζει η Τουρκία με σημαίες και κομάντος, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Όσο μάλιστα επιμένει, δίνει εικόνα τριτοκοσμικής χώρας» σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντας την προκλητικότητα της Τουρκίας σχετικά με τα Ίμια.

«Όταν η Τουρκία αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες που ισχύουν από πολλές δεκαετίες, παίρνει μόνη της ρόλο ταραξία και ταραχοποιού και απομακρύνεται έτσι η όποια προοπτική της για πρόσβαση στην Ευρώπη» προστίθεται στην ανακοίνωση.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post