Αντικαπνιστικός νόμος: Τι σκέφτεται ο κόσμος για την εφαρμογή του

Τσιγάρο
Τσιγάρο

Έπειτα από προσπάθειες ετών, νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, μετράμε πλέον περισσότερες από δύο εβδομάδες καθολικής εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε όλους τους κοινόχρηστους εσωτερικούς χώρους.

Μέσα στο διάστημα αυτό, ο κόσμος φαίνεται να ανταποκρίνεται θετικά, ενώ και οι αρχές είναι ευχαριστημένες από τον βαθμό εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι κατά κύριο λόγο η επιθυμία των Ελλήνων, καπνιστών και μη, να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα, καθοριστικό ρόλο παίζει τόσο η συμβολή των πολιτών, όσο και η συμβολή εταιρειών, όπως η Παπαστράτος, η οποία προτρέπει τον κόσμο να μην ξεκινήσει ποτέ το κάπνισμα, εάν καπνίζει να το κόψει και εάν δεν το θέλει ή απλά δεν μπορεί να το κόψει, τουλάχιστον να στραφεί προς μια καλύτερη εναλλακτική.

Τι πιστεύει όμως ο κόσμος για όλα αυτά; Ποια είναι η στάση των πολιτών για το ζήτημα του καπνίσματος αλλά και της απαγόρευσής του στους κοινόχρηστους χώρους; Θέλοντας να ‘ρίξει φως’ σε πολλά από τα ερωτήματα και τα ζητήματα γύρω από το τσιγάρο που απασχολούν τον κόσμο, η εταιρεία Povaddo, ‘έτρεξε’ σε παγκόσμιο επίπεδο για λογαριασμό της Philip Morris International, της οποίας θυγατρική στην Ελλάδα είναι η Παπαστράτος, μια έρευνα σχετικά με τη ζωή των καπνιστών.

Με αφορμή την έρευνα αυτή, αλλά και τη νέα πραγματικότητα με την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, βγήκαμε στους δρόμους και ρωτήσαμε τους Αθηναίους τη γνώμη τους.

Οι απαντήσεις τους έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα βασικά συμπεράσματα από τις απαντήσεις που μας έδωσαν:

#1 H πλειοψηφία των πολιτών βλέπει πολύ θετικά την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων και για λόγους υγείας.

#2 Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι θα πρέπει να μπορούν να εξυπηρετούνται και οι καπνιστές και οι μη καπνιστές. Γι′ αυτό και υποστηρίζουν ότι στα μαγαζιά θα πρέπει να προβλέπεται χώρος και για τους καπνιστές.

#3 Ένα μικρό ποσοστό θεωρεί ότι με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τα περισσότερα μαγαζιά θα χάσουν την πελατεία τους

#4 Ένα μεγάλο ποσοστό των μη καπνιστών έχει έρθει σε αντιπαράθεση με καπνιστές σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους, επειδή ενοχλήθηκε από τον καπνό.

#5 Ένα μεγάλο ποσοστό των καπνιστών έχει στραφεί στις εναλλακτικές του καπνίσματος. Όπως υποστήριξαν μπροστά στην κάμερα, θεωρούν ότι οι εναλλακτικές αυτές δεν είναι το ίδιο ενοχλητικές με το τσιγάρο, ενώ νιώθουν καλύτερα σε σύγκριση με το διάστημα που κάπνιζαν τσιγάρα.