Αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας για Χονγκ Κονγκ και πανδημία

«Πόλεμος λέξεων» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σφόδρα, εάν η Κίνα προχωρήσει στα σχέδιά της να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις μαζικές και συχνά βίαιες κινητοποιήσεις πέρυσι υπέρ της δημοκρατίας.

Τα σχόλια αυτά, που έκανε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για τον Λευκό Οίκο, διατυπώθηκαν ώρες αφότου Κινέζος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (εθνικό νομοθετικό σώμα) θα ασκήσει τη «συνταγματική εξουσία» του για να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής προκειμένου να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

«Δεδομένων των νέων συνθηκών και αναγκών, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο ασκεί τη συνταγματική εξουσία του» να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής για να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, είπε συγκεκριμένα ο Ζανγκ Γεσούι, ο εκπρόσωπος Τύπου του κοινοβουλευτικού σώματος.

«Εάν αυτό συμβεί, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πολύ σθεναρά», είπε ο Τραμπ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Με την Κίνα να υψώνει τους τόνους στο αντικινεζικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ, ο εν λόγω νόμος θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύγκλησης του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, αύριο στο Πεκίνο.

«Θέλω απλά να πω στη διεθνή κοινότητα ότι αυτό θα είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε απόψε από την ημιαυτόνομη περιοχή ο βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας Ντένις Κουόκ, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι δεν «τήρησε την υπόσχεσή» του.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται έναν σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, με αίτημα, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση μεγαλύτερης αυτονομίας. Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, όπως και βανδαλισμοί. Οι κινητοποιήσεις έδωσαν ώθηση σε ένα κίνημα υπέρ του αυτοκαθορισμού, ήτοι της ανεξαρτησίας της περιοχής.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα αδιαχώριστο κομμάτι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» επισήμανε ο Ζανγκ Γεσούι.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου απάντησε ότι περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο, κατά το άνοιγμα των εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου.

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, η νομοθεσία θα απαγορεύει την απόσχιση, την ξένη παρέμβαση, την τρομοκρατία και κάθε στασιαστική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης.

Από πλευράς της η Κίνα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα», εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου για την υποτιθέμενη ευθύνη του στην επιδημία Covid-19.

«Αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (λαμβάνοντας) αντίμετρα», εάν αυτά εγκριθούν, προειδοποίησε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (το κινεζικό κοινοβούλιο) Ζανγκ Γεσούι.

Στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν στα μέσα Μαΐου νομοσχέδιο που θα δίνει την εξουσία στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την πανδημία Covid-19.

Η ασθένεια εμφανίστηκε στην Ουχάν, στα τέλη του 2019 και η επιδημία έκτοτε εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της υφηλίου, προσβάλλοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σε σχεδόν 330.000.

Η διοίκηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επιδημία και απέκρυψαν το εύρος της.

Απαντώντας, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι θέλει να καταστήσει την Κίνα αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ οι ΗΠΑ είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία.

«Δεν είναι ούτε υπεύθυνο ούτε ηθικό να αποκρύπτουν τα δικά τους προβλήματα κατηγορώντας τους άλλους», είπε ο Ζανγκ, μία ημέρα πριν από το άνοιγμα των εργασιών της ετήσιας ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αβάσιμες δικαστικές διώξεις ούτε αξιώσεις αποζημιώσεων», τόνισε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή