Αντισυνταγματική η ποινικοποίηση της άμβλωσης - Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Μεξικό

Γιατί "το θέμα δεν είναι το δικαίωμα στην άμβλωση αλλά το δικαίωμα του ατόμου να παίρνει αποφάσεις".
"Δικό μου το σώμα. Εγώ αποφασίζω". Γυναίκες πανηγυρίζουν στο Μεξικό για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
"Δικό μου το σώμα. Εγώ αποφασίζω". Γυναίκες πανηγυρίζουν στο Μεξικό για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Daniel Becerril via Reuters

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικό έλαβε μια ιστορική απόφαση καθώς αποφάνθηκε ότι η ποινικοποίηση της άμβλωσης είναι αντισυνταγματική χαρίζοντας έτσι μια μεγάλη νίκη στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών και μάλιστα σε μια χώρα με πολύ αυστηρή νομοθεσία σε τοπικό επίπεδο και με την πλειοψηφία των πολιτών να είναι ρωμαιοκαθολικοί.

Και όλα αυτά τη στιγμή που στις ΗΠΑ η μια μετά την άλλη οι Πολιτείες περιορίζουν το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώματα τους με αποκορύφωμα τον δρακόντειο νόμο στο Τέξας που την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ.

Η δικαστική απόφαση του Ανωτάτου στο Μεξικό ελήφθη μάλιστα ομόφωνα με 10 ψήφους υπέρ και όπως τόνισε η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Λουίς Μαρία Αγκιλάρ, που σύμφωνα με τον Guardian συνέταξε και το σκεπτικό της απόφασης, ”Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών...Δεν έχει να κάνει με το δικαίωμα στην άμβλωση. Αφορά περισσότερο το δικαίωμα των γυναικών και γενικότερα των ανθρώπων να λαμβάνουν αποφάσεις”,

Η απόφαση του μεξικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου εκτιμάται επίσης πως ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκιση γυναικών που εκτίουν ποινές σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας είχαν κάνει άμβλωση.

Η απόφαση επίσης ενδέχεται να οδηγήσει γυναίκες από τις ΗΠΑ, από Πολιτείες όπως το Τέξας, να αποφασίσουν να ταξιδέψουν νότια των συνόρων για να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους.

Τον Ιούλιο, η Πολιτεία Βερακρούς έγινε μόλις η τέταρτη από τις 32 του Μεξικού που αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις.

Πηγές: Reuters, Guardian, AΠΕ-ΜΠΕ

Popular in the Community