Αντίθετος (και) ο Καμίνης στην εφαρμογή της απλής αναλογικής

Αντίθετος (και) ο Καμίνης στην εφαρμογή της απλής αναλογικής
SOOC

Αντίθετος στην προοπτική εφαρμογής της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως προτίθεται να θεσμοθετήσει το υπουργείο Εσωτερικών, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τον χαιρετισμό του στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι αυτό το εκλογικό σύστημα ενέχει μία θεμελιώδη αντίφαση, γιατί προβλέπει τα δημοτικά συμβούλια να εκλέγονται στον πρώτο γύρο με απλή αναλογική, ενώ ο δήμαρχος θα έχει ισχυρή εκλογική νομιμοποίηση, γιατί θα εκλέγεται σε δύο γύρους. «Έχουμε δηλαδή έναν δήμαρχο θεσμικά ισχυρό και πολιτικά όμηρο της κάθε μειοψηφίας» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε «αυταπάτη» το ότι χάρη στην απλή αναλογική θα καλλιεργηθούν συναινέσεις και θα λειτουργούν τα δημοτικά συμβούλια σε αγαστή συνεργασία. «Μακάρι το θέμα της συναίνεσης στη χώρα μας να ήταν κάτι τόσο απλό και να εξαρτιόταν μόνο από ένα νομοθέτημα. Οι συναινέσεις θέλουν ωριμότητα, υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες και βάθος χρόνου για να καλλιεργηθούν» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων και συμπλήρωσε: «ο νόμος αυτός θα λειτουργήσει σε όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο αναπαράγοντας με τη δύναμη της αδράνειας πολιτικά ήθη συναλλαγής και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι».

Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να αναφερθεί στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας για την ανάπλαση της Αθήνας, που προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, λέγοντας ότι «καθιστά με ένα απολύτως πρόχειρο τρόπο την κυβέρνηση δήμο, αντί να κάνει επιτέλους τον δήμο μια μικρή κυβέρνηση, σε μια πόλη που το χρειάζεται». Ο ίδιος έκανε λόγο για υποβάθμιση του ρόλου του δήμου σε αυτόν τον φορέα, καθώς, όπως είπε, ο δήμαρχος είναι ένα απλό μέλος ενός επταμελούς συμβουλίου, στην ίδια μοίρα με τον διοικητή του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Αγ. Σάββας».

Τυχόν κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας θα είναι αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού των ΟΤΑ (ΠΟΠ-ΟΤΑ), Μάρκος Δαρδαμάνης στον δικό του χαιρετισμό στο συνέδριο. Ο κ. Δαρδαμάνης κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων της, όπως να υπάρξει σαφής μεταφορά αρμοδιοτήτων και ανάλογων πόρων προς τις περιφέρειες και τους δήμους, καθορισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού και αποκεντρωμένου κράτους, επίλυση της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και της κατακερματισμένης νομοθεσίας, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσω απλοποίησης των διαδικασιών και του χωροταξικού σχεδιασμού και εκσυγχρονισμό των μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων.

Από την πλευρά της, η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) σημείωσε ότι ο τίτλος του συνεδρίου (σ.σ. αυτοδιοικητική διακυβέρνηση - τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη) «δεν μπορεί να κρύψει τη διαχρονική πολιτική μιας αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε τις αιτίες για τη βάρβαρη καθημερινότητα της πλειοψηφίας του λαού, ούτε την προσπάθεια διάχυσης ευθυνών ανάμεσα στις τοπικές, περιφερειακές και κεντρικές Αρχές».

Η κ. Πανουτσάκου πρόσθεσε ότι «δεν είναι σπάνιο κυβέρνηση, τοπικές και περιφερειακές αρχές να επιλέγουν την ουσιαστική αποδυνάμωση υπηρεσιών σε προσωπικό, μέσα και πόρους προκειμένου σαν ώριμο φρούτο οι αρμοδιότητες να ιδιωτικοποιηθούν ή να εκχωρηθούν».

Δημοφιλή