ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2020 10:48 EET | Updated 23/11/2020 11:07 EET

Τόνι Μπλίνκεν: Ποιός είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ενας πολύ έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος ξέρει να παίζει και κιθάρα.

Yuri Gripas / Reuters
Ο Μπλίνκεν άρχισε την καριέρα του στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ επί προεδρίας Κλίντον και διετέλεσε αναπληρωτής ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο Αντονι Μπλίνκεν, 58 ετών, γνωστός ως Τόνι, που πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι ένας διπλωμάτης με μακρά εμπειρία, την οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσει για να καθησυχάσει τόσο τους Αμερικανούς διπλωμάτες, όσο και τους διεθνείς ηγέτες, μετά από τέσσερα χρόνια στρατηγικής ασυνέπειας και εθνικιστικών χειρισμών της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Μπλίνκεν άρχισε την καριέρα του στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ επί προεδρίας Κλίντον και διετέλεσε αναπληρωτής ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Ομπάμα. Βρίσκεται στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν εδώ και 20 χρόνια. Ηταν ο βασικός συνεργάτης του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, ο Μπλίνκεν ήταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του και είχε συμβάλει στην διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην αστάθεια και τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή εκείνης της εποχής.

Η βασική προτεραιότητά του ως υπουργός Εξωτερικών, θα είναι να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην θέση ενός συμμάχου εμπιστοσύνης, ο οποίος είναι πρόθυμος να συμμετέχει σε παγκόσμιες συμφωνίες και θερμούς - περιλαμβανομένης και της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, την Συμφωνία για τα πυρηνικά στο Ιράν και το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που είχαν αποκηρυχθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

″Κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως πλανήτης, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, είτε για την πανδημία, είτε για την εξάπλωση θανατηφόρων όπλων, δεν αντιμετωπίζονται με μονομερείς λύσεις” είχε δηλώσει  ο Μπλίνκεν σε ένα φόρουμ στο Ινστιτούτο Χάντσον το περασμένο καλοκαίρι. ”Ακόμα και μία ισχυρή χώρα όπως οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να τα χειριστεί μόνη της.”

Ο Μπλίνκεν τελείωσε το Λύκειο στο Παρίσι και σπούδασε πρώτα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαντ και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ο πατέρας του, επίσης απόφοιτος του Χάρβαρντ, ήταν τραπεζίτης και είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία.

Στα νιάτα του ο Μπλίνκεν εργάστηκε ως δικηγόρος κι έκανε κι ένα σύντομο πέρασμα από την δημοσιογραφία. Οσοι τον γνωρίζουν, τον περιγράφουν ως έναν ”ευγενικό”, ”ήρεμο” και ”αξιοπρεπή” άνδρα, ο οποίος ξέρει να παίζει και κιθάρα. Από το 2002 είναι παντρεμένος με την Ιβαν Ράιαν, που εργαζόταν στο υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ.

Σε πρόσφατες συντεύξεις του ο Μπλίνκεν έχει ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες της ατζέντας του για τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του. Θα έχει μόλις 15 μέρες για να πετύχει την 5ετή παράταση της συμφωνίας START με την Ρωσία, ένα βήμα το οποίο ο Τραμπ αρνήθηκε αρχικά να κάνει, επιμένοντας ότι η συμφωνία πρέπει να περιλάβει και την Κίνα. ”Φυσικά και θέλουμε τη συμμετοχή της Κίνας στα θέματα ελέγχου των πυρηνικών όπλων, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε στην παράταση της START και να δούμε το θέμα της Κίνας αργότερα” έχει δηλώσει σχετικά ο Μπλίνκεν.