Πως θα απαντήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον Τσίπρα για την εφαρμογή της απλής αναλογικής

Πως θα απαντήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον Τσίπρα για την εφαρμογή της απλής αναλογικής
sooc

Μετά την προαναγγελία ότι η κυβέρνηση θα προτείνει νέο εκλογικό νόμο με στόχο να ισχύσει από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση, το ενδιαφέρον τώρα μετατοπίζεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατά τις επαφές που αναμένεται να έχει με τις ηγεσίες τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα απαντήσουν στην πρόταση του για εφαρμογή του νέου συστήματος που φαίνεται πως θα είναι η απλή αναλογική. Αυτό άλλωστε προέκυψε και κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή και αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις 25 Ιουνίου κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Προκειμένου όμως το νέο εκλογικό σύστημα- όποιο και εάν είναι αυτό- να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαθέτουν μόνο 153. Άρα αναζητείται η συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης η οποία όμως είναι αμφίβολη και φυσικά 47 βουλευτικές ψήφοι.

Πόσο πιθανό όμως είναι κάτι τέτοιο;

Για παράδειγμα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παραδοσιακά υπέρ εκλογικών συστημάτων που «δίνουν» ισχυρές κυβερνήσεις ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, πρόσφατα δήλωσε τις προθέσεις του λέγοντας: «Ο Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο νόμο που τις κέρδισε». Φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν περμένει συναίνεση από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά θα θέσει το δίλημμα της απλής αναλογικής, θα ανοίξει μια νέα αντιπαράθεση με τη ΝΔ και φυσικά χαράξει με αυτό τον τρόπο βαθύτερες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αυτής και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να επωφεληθεί από την απλή αναλογική.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως έχει δηλώσει και η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά θέλει εκλογικό νόμο στη βάση της απλής αναλογικής με κύρια σημεία αλλαγών: την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και πρόβλεψη για πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 30 έδρες μόνον εφόσον το εκλογικό του ποσοστό υπερβεί το 40%, την παροχή bonus και σε συνασπισμούς κομμάτων, το 3% ως κατώφλι εισόδου στη Βουλή αλλά και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Το ΚΚΕ παρά το γεγονός ότι ζητάει αμιγώς «απλή, άδολη και ανόθευτη αναλογική» ως εκ του καταστατικού του, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν –ή μάλλον, ελπίζουν- ότι οι βουλευτές του Περισσού θα μπορούσαν να ψηφίσουν έναν εκλογικό νόμο απλής αναλογικής, ακόμη κι αν αυτός διατηρούσε το κατώφλι του 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή.

Το Ποτάμι βρίσκεται γενικά πιο κοντά στο γερμανικό σύστημα ενώ ήδη τη Παρασκευή ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει όλα τα θέματα καιροσκοπικά κι όχι από θέση αρχών. Αφού πήρε το bοnus των 50 εδρών δυο φορές, σήμερα που οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν προσπαθεί, όπως έκαναν οι περισσότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, να χρησιμοποιήσει το εκλογικό σύστημα για να υπηρετήσει τις κομματικές του σκοπιμότητες. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Υποστηρίζουμε τις αλλαγές από θέση αρχών και δεν πρόκειται να παίξουμε μικροκομματικά παιχνίδια».

Επιμένει δε στις δικές του προτάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 255, σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή και κατάργηση της διάταξης που στερεί το bonus από συνασπισμούς κομμάτων.

Η Ένωση Κεντρώων και ο Βασίλης Λεβέντης δηλώνουν πως θα ψηφίσουν μόνον για «απλή αναλογική» και «δεν θα κάνει καμία συζήτηση και καμία συναλλαγή» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόδωσε το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως και ο Ανδρέας Παπανδρέου, αφού τώρα μιλάει για διατήρηση του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα.

Σημειώνεται πως ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων διαθέτουν 50 βουλευτές, ενώ στη Βουλή υπάρχουν και 4 ανεξάρτητοι (Νίκος Νικολόπουλος, Χάρης Θεοχάρης, Στάθης Παναγούλης, Λεωνίδας Γρηγοράκος) και εκτιμάται ότι οι δύο εξ αυτών θα μπορούσαν να ψηφίσουν την απλή αναλογική.

Δημοφιλή