ΔΙΕΘΝΕΣ
28/02/2019 18:46 EET | Updated 28/02/2019 23:45 EET

Απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά και δωροδοκία σε βάρος του Νετανιάχου;

Μπορεί αυτό να είναι το τέλος τoυ ισραηλινού πρωθυπουργού;

MENAHEM KAHANA via Getty Images

O Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως προτίθεται να προχωρήσει στην στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρωθυπουργού της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι κατηγορίες αφορούν υπόθεση διαφθοράς, δωροδοκίας, απάτης κ.α. οι οποίες στοιχειοθετήθηκαν μετά από μια μακρά έρευνα που διήρκησε δύο χρόνια. Η απαγγελία των κατηγοριών μάλιστα έρχεται μόλις 39 ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές της 9ης Απριλίου.

Βέβαια εξήγησε ότι η απόφασή του δεν είναι ”οριστική” και ότι θα παράσχει στον 69χρονο πρωθυπουργό τη δυνατότητα να του δώσει εξηγήσεις πριν λάβει την τελική απόφασή του.

Η αστυνομία ήδη από τον Δεκέμβριο είχαν εισηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα την απαγγελία κατηγοριών στον Νετανιάχου για τρεις διαφορετικές υποθέσεις ενώ στο στόχαστρο της είχε μπει και η σύζυγός του πρωθυπουργού, Σάρα.

Στη μία υπόθεση ο Νετανιάχου κατηγορείται πως επιχείρησε να εξασφαλίσει θετική κάλυψη από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla με αντάλλαγμα κυβερνητικές χάρες που ενδέχεται να απέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον Bezeq, τον κύριο ισραηλινό όμιλο τηλεπικοινωνιών και ιδιοκτήτη του Walla.

Η δεύτερη αφορά την αποδοχή δώρων από δισεκατομμυριούχους φίλους του Νετανιάχου και η τρίτη αφορά την υιοθέτηση ευνοϊκής νομοθεσίας προς όφελος μεγάλης εφημερίδας, με αντάλλαγμα και πάλι την θετική προβολή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

Ο 69χρονος Νετανιάχου που εκτελεί την τρίτη συνεχόμενη θητεία του ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, αρνείται όλες τις κατηγορίες από την πρώτη στιγμή και κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών από την αριστερά, στην οποία συμπεριέλαβε και τον κεντρώο συνασπισμό των κυριότερων αντιπάλων του, του Μπένι Γκαντζ και του Γιάιρ Λάπιντ.

«Η αριστερά ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να μας νικήσει στις κάλπες κι έτσι εδώ και τρία χρόνια διεξάγει ένα κυνήγι μαγισσών άνευ προηγουμένου για να ανατρέψει τη δεξιά κυβέρνησή μου και να εγκαταστήσει στη θέση της την αριστερίστικη κυβέρνηση του Λάπιντ και του Γκαντζ», είπε.

«Αυτός ο πύργος από τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει πλήρως μετά τις εκλογές», πρόσθεσε. «Σκοπεύω να συνεχίσω να σας υπηρετώ ως πρωθυπουργός επί πολλά χρόνια ακόμη», κατέληξε.

Πηγές: NBC, Ynet

Sponsored Post