ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30/09/2018 21:26 EEST | Updated 30/09/2018 21:47 EEST

Απευθείας ανάλυση: Ο Ζάεφ βάζει στο τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών

Reuters
Διαδηλωτές στα Σκόπια φωνάζουν συνθήματα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ

Άρωμα πολιτικής κρίσης έχει η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την συμφωνία των Πρεσπών στην πΓΔΜ.

Το ακριβές ποσοστό της συμμετοχής που αναμένεται να ανακοινωθεί για τους τύπους από λεπτό σε λεπτό, δεν θα ξεπερνά λογικά το 40%.

Είναι μία επίδοση πολύ χαμηλότερα από τον πήχη που είχε θέσει εμμέσως πλην σαφώς η ίδια η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στις πρώτες δηλώσεις του επέμεινε, ότι «αποφασίζουν αυτοί που ψήφισαν και όχι εκείνοι που αποφάσισαν να απέχουν...η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της συμφωνίας».

Τόνισε ότι προχωρά και στο επόμενο βήμα: Αμέσως για συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή.

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που στέλνει στην πλευρά της αντιπολίτευσης (VMRO), λέγοντας ότι αναμένει τη στήριξη της αντιπολίτευσης και ότι το VMRO πρέπει να κάνει σεβαστή τη βούληση των ψηφοφόρων.

Οι πολιτικοί συντάκτες που παρακολούθησαν τις δηλώσεις Ζάεφ διαπίστωσαν ότι πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, εάν το VMRO δεν στηρίξει την συμφωνία στη Βουλή.

«Αν δεν συνεργαστούν, δεν υπάρχει εναλλακτική. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε άλλα δημοκρατικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και αυτό σημαίνει γενικές εκλογές αμέσως! Η Μακεδονία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», ήταν η φράση κλειδί του Ζάεφ.

Είναι ένα σενάριο που έχει ήδη γραφτεί πολλές φορές, καθώς υπήρξαν δημοσκοπήσεις που υπολόγισαν ότι ο Ζάεφ θα έβγαινε κερδισμένος από τις πρόωρες εκλογές τώρα.

Στον αντίποδα, η πρώτη αντίδραση του VMRO ήταν η έκδοση ενός ανακοινωθέντος, όπου κατηγορεί την κυβέρνηση για σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας σε εκλογικά κέντρα και μιλά για «έγκλημα» με τοποθέτηση παράνομων ψηφοδελτίων μέσα στις κάλπες.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι , φέρεται να δηλώνει ότι το δημοψήφισμα έγινε δημοκρατικά και η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί κανονικά στη Βουλή.