ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2017 21:44 EET | Updated 20/12/2017 21:45 EET

Απειλή για βέτο από Ουγγαρία στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Πολωνίας. Επιμένει για τη δικαστική μεταρρύθμιση ο Ντούντα

NurPhoto via Getty Images

Ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ κατά της Πολωνίας, που προβλέπει κυρώσεις, λόγω σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου, η Ουγγαρία στέκεται στο πλευρό της Βαρσοβίας, απειλώντας με βέτο.

Ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης είπε πως η Βουδαπέστη θα υπερασπιστεί την Πολωνία έναντι των ευρωπαϊκών κυρώσεων, ουσιαστικά προαναγγέλλοντας βέτο στην αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της Βαρσοβίας. 

Η στάση της Βουδαπέστης ουσιαστικά αποκλείει το ενδεχόμενο οι κυρώσεις σε βάρος της Πολωνίας να φτάσουν έως τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αυτό απαιτεί ομόφωνη ψήφο των υπόλοιπων κρατών-μελών.

Τη ίδια ώρα ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επιμένει για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Η απόφαση της Κομισιόν

Η Κομισιόν από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα στην Πολωνία επιδιώκουν να θέσουν το δικαστικό Σώμα της χώρας υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης η Επιτροπή, σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου» στην Πολωνία. Στις 26 Ιουνίου, η Κομισιόν είχε απευθύνει συστάσεις προς την πολωνική κυβέρνηση, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την σχεδιαζόμενη τότε μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης προβλέπει μέχρι και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο με διαδικασία ειδικής πλειοψηφίας για όποιο κράτος - μέλος της ΕΕ διαπιστωθεί ότι έχει αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές αρχές για ζητήματα δικαίου.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίκληση του άρθρου 7 στην ιστορία της ΕE.

Η Πολωνία επέκρινε την κίνηση των Βρυξελλών ως έχουσα «πολιτικά κίνητρα».

EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Επιμένει η Πολωνία 

O Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ανακοίνωσε σήμερα ότι «αποφάσισε» να υπογράψει δύο νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης και τα οποία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας, για την άρνησή της να αποσύρει τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις.

«Εισάγουμε πολύ καλές λύσεις στην Πολωνία που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της δικαστικής εξουσίας», δήλωσε ο Ντούντα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Ο δημοκρατικός χαρακτήρας του δικαστικού συστήματος ενισχύεται», πρόσθεσε.

Kacper Pempel / Reuters

Τα δύο νομοσχέδια αφορούν την μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου.

Νωρίτερα σήμερα, η Επιτροπή ενεργοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη διαδικασία της επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας που μπορεί να στερήσει από τη Βαρσοβία το δικαίωμα ψήφου στους θεσμούς της Ένωσης, εάν η πολωνική κυβέρνηση επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε στον τομέα της δικαιοσύνης.