ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/07/2018 10:44 EEST | Updated 11/07/2018 13:17 EEST

Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα- ανάλογη απάντηση προαναγγέλλει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Eurokinissi

Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας προχώρησε η Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής»- προκαλώντας την απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που δεσμεύεται να απαντήσει ανάλογα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέτρα αυτά αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Όπως σημειώνεται, η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας και διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε- ενώ στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για προσπάθεια παρέμβασης σε «ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ».

Διπλωματικές πηγές τονίζουν στην εφημερίδα ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε ”απαντητικές” αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες».

Σημειώνεται πως διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η Ελλάδα, όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα.

Σημειώνεται πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα απαντήσει ανάλογα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax- με το πρακτορείο RIA να μεταδίδει, επικαλούμενο μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής, πως η Μόσχα θα αντιδράσει απελαύνοντας δύο Έλληνες διπλωμάτες. 

Sponsored Post