ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/02/2018 12:44 EET | Updated 16/02/2018 17:29 EET

Ελεύθερος ο δημοσιογράφος της Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ που εδώ και ένα χρόνο κρατούνταν στην Τουρκία χωρίς κατηγορητήριο

Ralph Orlowski / Reuters

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορία που δημοσίευσε η DIE WELT, σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ απελευθερώθηκε στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοτηλεόραση ARD πως ελπίζει ο δημοσιογράφος τουρκικής καταγωγής που κρατείται στην Τουρκία εδώ και ένα χρόνο να απελευθερωθεί σύντομα.

«Ελπίζω πως θα απελευθερωθεί σύντομα. Νομίζω πως θα υπάρξει σύντομα μία εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός. Διευκρίνισε πως δεν παίρνει ο ίδιος απόφαση αλλά τα δικαστήρια, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι «κράτος δικαίου». Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Γιουτζέλ έγινε και στη συνάντηση Μέρκελ-Γιλντιρίμ στο Βερολίνο.

Όπως τόνισε η Α. Μέρκελ τόσο η υπόθεσή του, όπως και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» θέμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή» για το θέμα. 

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Σηλυβρία από τις 14 Φεβρουαρίου του 2017. Οι γερμανικές αρχές έχουν πολλάκις ζητήσει την απελευθέρωσή του δημοσιογράφου ο οποίος δέχεται κατηγορίες για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», σύμφωνα με την Άγκυρα.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την κινητοποίησή της προκειμένου εκείνος και οι άλλοι Γερμανοί πολίτες, που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία για λόγους που δεν είναι κατανοητοί, να αφεθούν ελεύθεροι», είχε επισημάνει πρόσφατα μέσα από tweet του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ο αριθμός των Γερμανών κρατουμένων για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία ανέρχεται στους έξι, εκ των οποίων οι τέσσερις -μεταξύ των οποίων και ο Ντενίζ Γιουτζέλ- έχουν διπλή υπηκοότητα.

Ικανοποίηση από την απελευθέρωση Γιουτζέλ

Την ικανοποίησή της για την αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ εξέφρασε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ευχαρίστησε όσους κατέβαλαν προσπάθειες για αυτή την εξέλιξη. Η κυρία Μέρκελ ευχαρίστησε ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τις προσπάθειές του, επισημαίνοντας ότι «αποδεικνύεται ότι οι συζητήσεις δεν είναι άχρηστες», αλλά και την κοινωνία των πολιτών, στην Γερμανία και αλλού, για την συνεισφορά της.

Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ωστόσο και σε άλλες, «ίσως όχι τόσο προβεβλημένες», περιπτώσεις Γερμανών φυλακισμένων στην Τουρκία και ευχήθηκε γρήγορες δικαστικές διαδικασίες, με βάση το κράτος δικαίου, κάτι που όπως επισήμανε, ζήτησε χθες και από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο κ. Ντενίζ Γιουτζέλ αφέθηκε ελεύθερος, είμαστε ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, διευκρινίζοντας ότι ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ «αφιέρωσε τις δυνάμεις του τις τελευταίες ημέρες και ώρες για να συμβάλει σε μία λύση σε συνεργασία με τον τούρκο ομόλογό του».

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα από την εφημερίδα Die Welt για την οποία ο Ντενίζ Γιουτζέλ εργαζόταν ως ανταποκριτής στην Τουρκία, πριν συλληφθεί ως ύποπτος για «τρομοκρατία».

«Επιτέλους! Ο ανταποκριτής της Die Welt , στη φυλακή εδώ και έναν χρόνο, είναι ελεύθερος», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερο τον γερμανοτούρκο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ευχαρίστησε τόσο τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επιτάχυνση της διαδικασίας όσο και την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για την εμπιστοσύνη της στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών.

«Χαίρομαι πολύ για αυτή την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. Και ακόμη περισσότερο χαίρομαι για τον Ντενίζ Γιουτζέλ και την οικογένειά του. Σήμερα είναι μια καλή μέρα για όλους μας. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την τουρκική κυβέρνηση για την στήριξή της σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ αμέσως μετά την επιβεβαίωση της είδησης για την αποφυλάκιση του κ. Γιουτζέλ, έναν χρόνο μετά την σύλληψή του από τις τουρκικές αρχές.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες είχε πολλές απευθείας συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για την επιτάχυνση της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων και δύο συναντήσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. «Η τουρκική κυβέρνηση έδινε πάντα μεγάλη έμφαση στο ότι δεν θα υπήρχε πολιτική παρέμβαση στην απόφαση του δικαστηρίου. Η ανεξαρτησία της απόφασης του δικαστηρίου υπήρξε πάντα κεντρική μέριμνα στις συνομιλίες μας», σημείωσε και ευχαρίστησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την συμβολή του στην επιτάχυνση της διαδικασίας και την Καγκελάριο Μέρκελ «για την εμπιστοσύνη της στην δουλειά του υπουργείου Εξωτερικών σε αυτή τη δύσκολη υπόθεση».

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας στην Γερμανία Γκιοκάι Σοφούογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «πολύ ευχάριστη είδηση», τονίζοντας ότι «εδώ και πάνω από έναν χρόνο ο Ντενίζ Γιουτζέλ βρισκόταν αθώος την φυλακή». Είναι ένας άνθρωπος «που αγαπά την ελευθερία, ένας δημοσιογράφος και όχι τρομοκράτης. Είναι καλό το ότι το κατάλαβε τώρα και η Τουρκία», δήλωσε στην Rheinische Post.

O συνήγορος υπεράσπισης του Γιουτζέλ, Veysel Ok, εξέφρασε επίσης μέσα από tweet του την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου, δηλώνοντας πως επιτέλους οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο τον πελάτη του.

Sponsored Post