Κάλλιο αργά παρά ποτέ: Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Akatsuki σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη με καθυστέρηση 5 ετών

Κάλλιο αργά παρά ποτέ: Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Akatsuki σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη με καθυστέρηση 5 ετών
NYAISAS/Flickr

Την επιτυχή είσοδο σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη του διαστημοπλοίου «Akatsuki» (Αυγή) ανακοίνωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA. Πέραν του προφανούς επιστημονικού ενδιαφέροντος – καθώς η Αφροδίτη είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πλανήτες του ηλιακού συστήματος, αλλά και συνάμα ένας από αυτούς που έχουν μελετηθεί λιγότερο, αν και η εξερεύνηση/ μελέτη της άρχισε τη δεκαετία του 1960, με τα σοβιετικά σκάφη «Venera»- το εν λόγω επίτευγμα δίνει άλλον έναν λόγο στη JAXA να είναι περήφανη, καθώς το σκάφος κανονικά ήταν να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη πέντε χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο του 2010.

Τότε, μια δυσλειτουργία στον κύριο κινητήρα είχε ως συνέπεια να είναι ανεπιτυχής η απόπειρα. Ωστόσο, η ομάδα που είχε την επίβλεψη/ έλεγχο της αποστολής δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες, και χρησιμοποιώντας δευτερεύοντες προωθητήρες έθεσε το σκάφος σε διαφορετική πορεία, που είχε ως αποτέλεσμα να κάνει ένα μακρύ ταξίδι γύρω από τον Ήλιο - το οποίο διήρκεσε πέντε χρόνια- προκειμένου να είναι σε θέση να προσπαθήσει ξανά.

Η δεύτερη απόπειρα ήταν επιτυχής, και, όπως ανακοινώθηκε από την JAXA, το σκάφος βρίσκεται σε καλή κατάσταση, έχοντας αποστείλει τις πρώτες εικόνες από τα όργανα που έχει διαπιστωθεί ότι λειτουργούν κανονικά. Το Akatsuki θα αρχίσει κανονικά την αποστολή επιστημονικής παρατήρησής του τον Απρίλιο του 2016.

Το Akatsuki έχει στόχο να διερευνήσει περαιτέρω τον πλανήτη, ο οποίος είναι γνωστός για την πολύ θερμή επιφάνειά του (462 βαθμούς Κελσίου), την τοξική ατμόσφαιρά του και το μόνιμο στρώμα νεφών- ενώ θεωρείται ότι υπάρχει δραστηριότητα ηφαιστείων, αλλά και αστραπών. Κατά τον Τζιμ Γκριν της NASA – η οποία έδωσε τα συγχαρητήριά της στην ιαπωνική υπηρεσία- οι αστραπές ειδικά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα δομικά συστατικά της ζωής οφείλονται σε αντιδράσεις στις οποίες ενδεχομένως να παίζουν ρόλο οι αστραπές. «Αν υπάρχουν αστραπές στη ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της καλύτερης κατανόησης του πώς ήταν παλιά η ατμόσφαιρα στο παρελθόν, και το αν μπορεί να είχε υποστηρίξει ζωή».

Επί της παρούσης, το σκάφος βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη, σε ύψος απόαψης 440.000 χλμ. και ύψος περίαψης 400 χλμ. Για μία περιστροφή γύρω από τον πλανήτη χρειάζονται 13 ημέρες και 14 ώρες. Σημειώνεται πως η JAXA επιδιώκει τη σταδιακή αλλαγή της τροχιάς, έτσι ώστε να απαιτούνται 9 ημέρες.

Δημοφιλή