ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/05/2019 19:57 EEST

Από αύριο 23 Μαΐου ελεύθερη διέλευση στα διόδια για τους κατοίκους Ωρωπού - Βαρνάβα

Τι σημαίνει η αναστολή πληρωμής διοδίων για τους μόνιμους κατοίκους.

EUROKINISSI

Στην παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, με θέμα «Διόδια- Αστικές και Σιδηροδρομικές Συγκοινωνίες», το θέμα που κυριάρχησε ήταν, όπως αναμενόταν, τα διόδια.

Ο υπουργός, εξήγγειλε την ελεύθερη διέλευση των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Ωρωπού και της δημοτικής κοινότητας Βαρνάβα από τα μετωπικά και πλευρικά διόδια, κι αξίζει να επισημάνουμε τις ιδιαιτερότητες της εξαγγελίας.

Αυτή τη στιγμή, περίπου 3.000 αποδεδειγμένα μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής (βεβαίωση από Δήμο και περιουσιακή κατάσταση), απολαμβάνουν έκπτωση μέσω του προγράμματος Fast Pass Oropos, κι αντί για 3,30 ευρώ, πληρώνουν 2,10 ευρώ στα διόδια των Αφιδνών. Πλέον, όλοι αυτοί οι κάτοχοι πομποδέκτη, μαζί με όσους ακόμη τον δικαιούνται ως μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών, θα μετακινούνται από αύριο, Πέμπτη 23 Μαϊου, χωρίς χρέωση από τα μετωπικά διόδια Αφιδνών, ωστόσο εάν μετακινηθούν προς βορρά, μέσω των πλευρικών Καπανδριτίου, θα χρεώνονται. Χρέωση, βέβαια, δεν υπάρχει προς νότο, προς την Αθήνα.

Οπως ανέφερε στην Ηuffpost ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, κατά την διαπραγμάτευση με την Κεντρική Οδό (ίδιοι μέτοχοι μαζί με τη Νέα Οδό) για το βόρειο τμήμα του Ε65, κατάφερε μέχρι να τοποθετηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, οι κάτοικοι των περιοχών Ωρωπού και Βαρνάβα, να μην πληρώνουν από τις 23 Μαΐου διόδια. Αυτό αναμένεται να συμβεί έως το 2022, ενώ μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, τότε οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού και της κοινότητας Βαρνάβα, θα επωφεληθούν από το εκπτωτικό πακέτο που θα τεθεί σε ισχύ.

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε την διαφορετική περίπτωση που ισχύει για τις περιοχές Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου, όπου δεν τοποθετήθηκαν διόδια με γραπτή εντολή του υπουργού. Για τις δωρεάν διελεύσεις των οχημάτων, το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνεται με κόστος 10-12 εκατ. ευρώ, προς τη Νέα Οδό. Κι εκεί, εφόσον θα εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά διόδια, ενδεχομένως να έχουμε εκπτωτικά πακέτα.

Πάντως, το θέμα με τα ηλεκτρονικά διόδια βρίσκεται σε εμπλοκή με προσφυγές, οι οποίες πρέπει να καταλήξουν ώστε να κριθεί ο ανάδοχος για την εφαρμογή, του όπως και να το κάνουμε, δύσκολκου εγχειρήματος, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα διεθνή δεδομένα, καθώς ισχύει σε ορισμένες χώρες και για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων.

Εξάλλου, με απόφαση του υπουργού, διασφαλίστηκε η ελεύθερη διέλευση χωρίς καταβολή διοδίων των πολιτών σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και στην Αττική Οδό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι ελεύθερες διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα ισχύσουν την Κυριακή 26 Μαϊου 00:00 ως τις 24:00, όπως επίσης και την Κυριακή 2 Ιουνίου 00:00 ως τις 24:00 μ.μ.

Οσον αφορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, θα είναι ελεύθερη η διέλευση τους από τους σταθμούς διοδίων από την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 6:00 π.μ. έως και την Δευτέρα 27 Μαΐου στις 24:00 μ.μ., καθώς και από την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 6:00 π.μ. έως και την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 στις 24:00 μ.μ.. Σημειώνεται, ότι η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του Δικαστικού Αντιπροσώπου και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους.

Αναφορικά με τα λεωφορεία, ξεκινά διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, 100 πετρελαιοκίνητων αρθρωτών μήκους 18 μέτρων, 200 απλών 12μετρων με φυσικό αέριο (με δικαίωμα προαίρεσης 130 ακόμα) καθώς και 190 απλών ηλεκτρικών 12μετρων (με διακίωμα προαίρεσης ακόμα 130). Ο συνολικός προϋπολογισμός φθάνει τα 461.094.000 ευρώ.