Από τα «χρυσά» έσοδα των εμβολίων του κορονοϊού στη χρεοκοπία - Οι φαρμακευτικές «αιμορραγούν»

Η αμερικανική Codiak BioSciences Inc υπέβαλε αίτηση προστασίας μετά την πτώχευση ενώ Pfizer και BioNTech βλέπουν τα έσοδα να συρρικνώνονται.
via Associated Press

Μετά την «χρυσή» περίοδο της καραντίνας, όπου ορισμένες φαρμακευτικές θησαύρισαν από την παρασκευή και πώληση εμβολίων κατά του κορονοιού, οι τζίροι αυτών των εταιρειών βουλιάζουν οδηγώντας τις ακόμη και στην χρεοκοπία.

Μόλις χθες Τετάρτη, εξάλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και τη μία αναμνηστική δόση, καθώς τα οφέλη για την υγεία τους από περαιτέρω δόσεις είναι μικρά.

Η αμερικανική Codiak BioSciences, είναι από τις πρώτες που είδε τα έσοδα της να συρρικνώνονται τους τελευταίους μήνες μετά την φρενίτιδα για αγορά εμβολίων κατά της Covid, για τα οποία οι κυβερνήσεις σπατάλησαν πολλά δισ. ευρώ.

Η εταιρία, έχοντας στραφεί αποκλειστικά στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορονοϊού, που χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση για την αντιμετώπιση των Επιδημιών, είδε τα κέρδη της να εξανεμίζονται οδηγώντας την σε χρεοκοπία.

Σήμερα, υπέβαλλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της σε μια προσπάθεια να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, μήνες αφότου ανακοίνωσε ότι προχωρά σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Τον Αύγουστο του 2022, η εταιρεία μείωσε το εργατικό δυναμικό της κατά 37% διατηρώντας μόλις 53 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, σε μια προσπάθεια να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, η Codiak είχε έσοδα μόλις 51,8 εκατ. δολάρια ενώ μέσα στους μήνες που ακολούθησαν κατέληξε να χρεοκοπεί με το διοικητικό της συμβούλιο, να καλείται να παραδώσει τα κλειδιά έως τις 7 Απριλίου.

Κατακόρυφη πτώση για την BioNTech

Η BioNTech, μια μικρή φαρμακευτική εταιρεία μέχρι πριν από 2 χρόνια, κατάφερε σε συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό Pfizer να κυκλοφορήσει από τα πρώτα εμβόλιο κατά του κορονοιού στην αγορά, κερδίζοντας δισ. ευρώ σε λίγους μήνες, και γλιτώνοντας οριακά την χρεοκοπία το 2019.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της από τα εμβόλια κατά της Covid θα μειωθούν σε περίπου 5 δισ. ευρώ το 2023 από συνολικά έσοδα πάνω των 17 δισ. ευρώ το 2022 και 19 δισ. ευρώ το 2021, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να προέρχεται από τα εμβόλια κορονοϊού.

Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων είναι χειρότερη από τις προσδοκίες της αγοράς, με τους αναλυτές να προβλέπουν συνολικά έσοδα σχεδόν 8 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

«Φρένο» στα έσοδα και τις μετοχές της Pfizer

Κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών διαμορφώθηκαν τόσο τα κέρδη της Pfizer στο τέλος του 2022, όσο και οι προβλέψεις των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών για τις πωλήσεις των εμβολίων του κορονοϊού συνολικά το 2023.

Τα συνολικά έσοδα της Pfizer για το δ′ τρίμηνο του 2022 έφτασαν τα 24,29 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα 24,38 δισ. δολαρίων.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 1,14 δολάρια έναντι 79 σεντ στο δ′ τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,05 δολαρίων ανά μετοχή.

Για το 2023, η διοίκηση της Pfizer αναμένει από τις πωλήσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό έσοδα 13,5 δισ. δολαρίων, έναντι εκτίμησης των αναλυτών σε έρευνα του Refinitiv για έσοδα 14,39 δισ. δολαρίων.

Για το χάπι Paxlovid η εταιρεία αναμένει έσοδα 8 δισ. δολαρίων έναντι εκτίμησης των αναλυτών για έσοδα 10,33 δισ. δολαρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, για το σύνολο του 2023 η Pfizer αναμένει προσαρμοσμένα έσοδα ανά μετοχή μεταξύ των 3,25 και 3,45 δολαρίων, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 4,34 δολάρια ανά μετοχή.

Δημοφιλή