ΤΟ BLOG
27/03/2021 08:12 EET | Updated 27/03/2021 08:51 EET

Από την άμαξα χωρίς άλογα, στο αυτοκίνητο μηδενικών εκπομπών

Ξανα-ανακαλύπτοντας την αυτοκίνηση

3alexd via Getty Images
.

Ο Henry Ford, είναι ο ”πατέρας” της δημιουργίας της γραμμής μαζικής παραγωγής αυτοκινήτων. 

Η υλοποίηση της ιδέας του,  έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να αποκτήσουν μέσα αυτόνομης μετακίνησης, δηλαδή αυτοκινούμενα οχήματα. 

Παράλληλα όμως έσωσε τις μεγάλες πόλεις της εποχής από τις ακαθαρσίες των αλόγων, που χρησιμοποιούνταν, μέχρι τότε αποκλειστικά, για τα μοναδικά οχήματα της εποχής, τις άμαξες. 

Ο φόβος ότι μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, θα  μαστίζονταν από πληθώρα μολυσματικών ασθενειών, ήταν διάχυτος, εκεί στο μακρινό 1900.

Οι πόλεις γλίτωσαν από τις ακαθαρσίες των αλόγων, οι αμαξάδες έγιναν οδηγοί, οι δρόμοι καθάρισαν, οι κάτοικοι σώθηκαν…

Εκατό χρόνια μετά, τα εκατοντάδες εκατομμύρια οχήματα που κυκλοφορούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη,  απειλούν με τα καυσαέριά τους την ατμόσφαιρα.  Ευθύνονται και αυτά, εξαιτίας των καυσαερίων τους, για την έκλυση βλαβερών αερίων και μικροσωματιδίων που επιτείνουν σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο του θερμοκηπίου.  Η ατμόσφαιρα στις πόλεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν νέο κύμα αστυφιλίας, γίνεται αποπνικτική…

Η ανθρώπινη εφευρετικότητα θριαμβεύει και πάλι. 

Εντατική έρευνα και ανάπτυξη για δημιουργία ηλεκτροκίνητων οχημάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων. 

Μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, ακόμη εντατικότερη προσπάθεια ώστε τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να γίνουν φθηνότερα, για να μπορούν να αποκτηθούν από όλους.  

Πολύτιμος συνοδοιπόρος της υλοποιούμενης καινοτομίας, γίνονται οι θεσμικές παρεμβάσεις, από τις κυβερνήσεις των περισσοτέρων κρατών, στην κατεύθυνση της προώθησης της ηλεκτροκίνησης.

Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων θα ¨καθαρίσει¨ σημαντικά την ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων, και θα δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. 

Η ηλεκτρική ενέργεια όπως αυτή δεν μπορεί να παράγεται επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την υγεία των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης! 

Στην πατρίδα μας υλοποιείται, εν μέσω κορωνοϊού, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα προώθησης, όχι απλά της ηλεκτροκίνησης, αλλά της Πράσινης Ηλεκτροκίνησης, που θα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από ¨ντόπιες¨ ανανεώσιμες πηγές και όχι πλέον από τον ¨βρώμικο¨ λιγνίτη.

Οι κυβερνητικοί φορείς θεσμοθετούν με όραμα και αποτελεσματικότητα δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων και η ΔΕΗ καινοτομεί, υλοποιώντας ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών επαναφόρτισης, που θα τροφοδοτούνται από ¨καθαρή¨ ηλεκτρική ενέργεια.

Η πατρίδα μας, που στο παρελθόν  διασύρθηκε διεθνώς για τις οικονομικές μας επιδόσεις,  γίνεται  πλέον ελκυστική ως προορισμός μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων, τεχνολογικής καινοτομίας και πράσινης αειφόρου ανάπτυξης. 

Διαμορφώνεται ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμη πιο ευοίωνο μέλλον, με ”καλές” θέσεις εργασίας που θα μπορέσουν να αντιστρέψουν το φαινόμενο του brain drain σε brain regain!  Από outsiders γινόμαστε όχι μόνο Game Players αλλά Game Changers!

Εκατό χρόνια πριν ο Henry Ford έσωσε τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων από τις ασθένειες, εξασφαλίζοντάς τους παράλληλα, αξιόπιστα οχήματα για την καθημερινή τους μετακίνηση. 

Σήμερα δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο και οι αναγκαίες υποδομές, ώστε η εφευρετικότητα και η καινοτομία να θριαμβεύσουν, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στην πράσινη αειφόρο ανάπτυξη, αυτοκίνητα που  κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια που θα έχει παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές, για να δημιουργήσουμε  ένα καθαρότερο περιβάλλον, το οποίο υποχρεούμαστε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.

 

Του Δημήτρη Κόλλια, 

Διευθυντή Ανάπτυξης της Greenesco Ενεργειακής, εταιρείας των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Attica Finance