Από την AUKUS στην Quad και στη μέση η Ε.Ε

Μαθήματα γεωπολιτικής.
13 Μαρτίου 2021 η ομάδα Quad στη φωτό βλέπουμε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και στις οθόνες αριστερά τον πρωθυπουργό της Ινδίας, στην μέση τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και δεξιά τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας
13 Μαρτίου 2021 η ομάδα Quad στη φωτό βλέπουμε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και στις οθόνες αριστερά τον πρωθυπουργό της Ινδίας, στην μέση τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και δεξιά τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας
Dean Lewins via AP

Για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ότι η πολιτική προηγείται της οικονομίας. Με γνώμονα αυτό το αξίωμα πάρθηκε η απόφαση των Αυστραλών να προχωρήσουν στη σύναψη του αμυντικού συμφώνου με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείποντας τις συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων για την αγορά υποβρυχίων από τη Γαλλία.

Οι Αυστραλοί έχουν παγιδευτεί οικονομικά από την Κίνα, δεδομένου πως όχι μόνο είναι μακράν ο πρώτος εμπορικός προορισμός των αυστραλιανών εξαγωγών, αλλά και η Αυστραλία εισάγει σημαντικά προϊόντα από την Κίνα για την αγροτική της παραγωγή.

Σε ότι αφορά τη αμυντική συμφωνία και το «πισώπλατο μαχαίρωμα» στον Μακρόν και κατ΄επέκταση στη Γαλλία, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Αυστραλοί ήταν εκείνοι που πραγματοποίησαν το «έγκλημα» και όχι οι Αμερικανοί ή οι Άγγλοι και αυτό διότι οι Αυστραλοί ήθελαν από την αρχή να δεσμεύσουν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην περιοχή, η Κίνα είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη, όμως σε πολιτικό επίπεδο οι δύο χώρες είναι η μέρα με τη νύχτα. Οι Αυστραλοί λοιπόν ήθελαν να δεσμεύσουν στην περιοχή τους Αμερικανούς και τους Άγγλους λόγω πολιτικής εγγύτητας (όπως είπαμε η πολιτική προηγείται, σε αντιδιαστολή με τη φιλελεύθερη σκέψη που χωρίζει σε δύο σφαίρες την οικονομία και την πολιτική).

Η απειλή των Αυστραλών ήταν πραγματοποιήσιμη και δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το να δώσουν ένα τεράστιο συμβόλαιο στη Γαλλία.

Εννοείται πως δεν υπήρχε περίπτωση οι Άγγλοι να δέχονταν την οιαδήποτε ″αλλαγή″ στις ″πρώην αποικίες″ τους.

Οι Αυστραλοί με αυτό τον τρόπο κεφαλαιοποίησαν την αξία του και τη στιγμή που οι Αμερικανοί και Βρετανοί δεσμεύθηκαν, τότε απλά παράτησαν τους Γάλλους.

Να πως μια μικρότερη σε δύναμη κρατική οντότητα μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση της και να προσεταιριστεί μεγαλύτερες και ισχυρότερες δυνάμεις. Εκανε σαφές, αυτό που ήταν γνωστό εξάλλου πως εγκλωβισμός της Κίνας στην Ασία χωρίς την Αυστραλία, δε γίνεται.

Η AUKUS είναι ένα βήμα ακόμη για τον περιορισμό της Κίνας στην Ασία και πλέον η Ασία παίρνει τη μορφή της Ευρώπης όπως αυτή ήταν το 1910.

Ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και έτσι οι ΗΠΑ και οι Άγγλοι αξιοποιούν τις πληροφορίες που έχουν σύμφωνα με τις οποίες οι Κινέζοι ετοιμάζονται να κάνουν κίνηση για την ενσωμάτωση της Ταϊβάν μέχρι το 2027, την ίδια στιγμή που το Χονγκ Κονγκ «βράζει».

Οι Ιάπωνες και οι Ινδοί θα έρθουν και αυτοί πιο κοντά στον νέο άξονα (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία) το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και με τη Νότια Κορέα η οποία φοβάται και όχι αδικαιολόγητα, ότι το Πεκίνο θα «ενεργοποιήσει» την Βόρεια Κορέα εναντίον της. Σε κάθε περίπτωση, η ένταση πολύ μεγάλη.

Όσον αφορά την αμυντική συμφωνία, είναι ξεκάθαρο πως δεν αφορά μόνο τα υποβρύχια, είναι μια αμυντική συμφωνία με παραρτήματα που σχετίζονται με την άτυπη συμμαχία των «5 Οφθαλμών» και των χωρών που συμμετέχουν στο Echelon. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα οφέλη για την Αυστραλία θα είναι πολλαπλάσια.

Όπως και να έχει αυτός ο «πόλεμος» θα διαρκέσει πολύ. Η Αυστραλία αύξησε την αξία της για την Κίνα, δείχνοντάς της ότι δε θα γίνει ο οικονομικός της δορυφόρος.

Όσον αφορά την Ε.Ε, είναι όπως έχουμε ξαναπεί ουραγός εξελίξεων, αναξιόπιστη πολιτικά και χωρίς καμία δύναμη να επηρεάσει σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Ειδικά με αυτό που έκανε η Μέρκελ, η οποία λειτούργησε όπως είχε μάθει στην Ανατολική Γερμανία, όταν τελευταία στιγμή στις 31/12/2020 υπέγραψε εμπορική συμφωνία με την Κίνα, δυναμιτίζοντας με αυτό τον τρόπο τα θεμέλια των ευρωατλαντικών σχέσεων.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γλίτωσαν και τις κυρώσεις για το Nord Stream 2.

Πώς μπορεί να αντιδράσει η Ε.Ε., σε αυτές τις εξελίξεις;

Δεν μπορεί να κάνει κάτι. Όσο ευγενικός και εάν ήταν ο Μπορέλ προς τους Γάλλους το επικοινώνησε το μήνυμα: «Δεν θέλουμε να χαλάσουμε τις σχέσεις μας.».

Οι Αμερικανοί φέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο στη Μέρκελ, 10 μέρες πριν φύγει από τη θέση της και έτσι αλλάζουν πλέον οι όροι του παιχνιδιού.

Σκοπός τους είναι να ακολουθεί η Ε.Ε. τις ΗΠΑ και όχι το αντίστροφο. Το ίδιο ισχύει και για την Ασία.

Ας μην ξεχνάμε ότι στις 24 Σεπτεμβρίου ο Μπάιντεν θα δεχθεί στην Ουάσιγκτον τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης Quad. Πρόκειται για την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, σκληρός πυρήνας της πλέον είναι η AUKUS.

Άλλωστε το Αφγανιστάν δεν μπορεί να αφήσει την Ινδία ή την Ιαπωνία να επαναπαύονται στην ουδετερότητά τους Έτσι παίζεται σωστά το παιχνίδι, Empire by Invitation & Spendid Isolation.

Δημοφιλή