Από τον Εγκλεισμό μέχρι την Ελευθερία: Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας με ποιητές από 30 χώρες

Οι ποιητικές αναγνώσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρους της πόλης με συμμετοχή ποιητών εκ του σύνεγγυς, αλλά και διαδικτυακά.

Το 4ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival» πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 19 Δεκεμβρίου στο θέατρο Επίκεντρο+, στην Αγορά Αργύρη και διαδικτυακά μέσω του λογοτεχνικού ίστότοπου culturebook.gr, φιλοξενώντας περισσότερους από 130 ποιητές και ποιήτριες από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Η συγκυρία μιας χρονιάς που συνδυάζει αφενός τη μνήμη του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία και αφετέρου τα σύγχρονα βιώματα εγκλεισμού όρισε και ανάλογα τον φετινό θεματικό άξονα: «Εγκλεισμός - Ελευθερία - Ανθρώπινες Επαναστάσεις».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ επεκτείνεται εφέτος από 4 ημέρες σε 7, φιλοξενώντας πολυμορφία δράσεων για Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες και θεατές στοχεύοντας στην καθιέρωση μιας μεγάλη γιορτής πολιτισμού.

Οι ποιητικές αναγνώσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρους της Πάτρας με συμμετοχή ποιητών εκ του σύνεγγυς, αλλά και διαδικτυακά, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα συμμετοχής κοινού με φυσική παρουσία, εφόσον το επιτρέψουν τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτοκόλλα λόγω πανδημίας.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας θα διεξαχθεί σε τρεις πολιτιστικούς χώρους της Πάτρας, θα μεταδοθεί online από την σελίδα culturebook.gr και θα περιλαμβάνει κύριες και παράλληλες δράσεις:

Κύριες Δράσεις

15 - 18/12/2021

Οκτώ (8) Διαδικτυακές Ποιητικές Συναντήσεις με Αναγνώσεις και Στρογγυλές τράπεζες: Αναλόγια όπου παρουσιάζονται με αναγνώσεις οι φιλοξενούμενοι ποιητές και ποιήτριες, καθώς και το έργο τους (σε 2 γλώσσες). Οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν, επίσης, σε στρογγυλές τράπεζες και συζητούν θέματα που αφορούν την ποίηση και την κριτική. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο Επίκεντρο+ με παρουσία κοινού*.

15 - 19/12/2021

Έκθεση Νέων Ποιητών: Έκθεση ποιημάτων νεοεμφανιζόμενων ποιητών.

*16/12/2021 Εγκαίνια έκθεσης , αφιέρωμα στη Μελοποιημένη Ποίηση

18/12/2021

Απονομή Ελληνικών Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» για το έτος 2021: Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση κατά την οποία απονέμονται τα Βραβεία «Jean Moréas» για την ελληνική ποιητική τέχνη και την ελληνική ποιητική παραγωγή σε όλο της το φάσμα. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Επίκεντρο+ με παρουσία συμμετεχόντων και κοινού*.

19/12/2021

Μαραθώνιος Νέων Ποιητών: Μαραθώνιος παρουσίασης και αναγνώσεων νεοεμφανιζόμενων ποιητών δια ζώσης και διαδικτυακά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά Αργύρη, με παρουσία συμμετεχόντων και κοινού*.

Παράλληλες Δράσεις 11 - 19/12/2021

Ανθολογία Φεστιβάλ: Συλλεκτική τρίγλωσση έκδοση και ebook

Διαδικτυακές εκπομπές:

#meet_the_poets: αφιερώματα και συνεντεύξεις από το κανάλι του culturebook.gr στο διαδίκτυο.

#videopoetry: παρουσιάσεις βιντεοποιημάτων στο διαδίκτυο

Μελοποιημένη Ποίηση: Μουσικά Ραδιοφωνικά Αφιερώματα

Αλέα ποίησης: Έκθεση ποιημάτων και ποιητών (των συμμετεχόντων στις δράσεις) σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης

To Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2021 διοργανώνουν το «Γραφείον Ποιήσεως» και το CultureBook (culturebook.gr), με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και υποστηρικτές την Greek Library of London, την World Poetry Movement, το Θέατρο Επίκεντρο+ και τα Εκπαιδευτικά Κέντρα Ορμή. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα