Από τον Ντάισελμπλουμ στον Σεντένο

Από τον Ντάισελμπλουμ στον Σεντένο
Bloomberg via Getty Images

Με απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η προεδρία του Eurogroup πέρασε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Ντάϊσελμπλουμ στον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας κ. Σεντένο. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία αναδεικνύει την αλλαγή περιβάλλοντος και προτεραιοτήτων στην ευρωζώνη και ευνοεί τα καλώς εννοούμενα ελληνικά συμφέροντα χωρίς βέβαια να αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων.

Ήταν γνωστό ότι η πολύ σημαντική θέση του προέδρου του Eurogroup θα πήγαινε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σε κεντροαριστερό υποψήφιο εφόσον η κεντροδεξιά ελέγχει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον κ. Τουσκ, τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον κ. Γιούνκερ και τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον κ. Ταγιάνι.

Υπάρχουν όμως δυο σημαντικές διαφορές μεταξύ του κ. Ντάϊσελμπλουμ, ο οποίος προέρχεται από το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας και του κ. Σεντένο ο οποίος προέρχεται από το επίσης κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας.

Η Ολλανδία είναι μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της ευρωζώνης η κοινή γνώμη της οποίας τάσσεται υπέρ της αυστηρής διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος και γενικότερα της αυστηρής αντιμετώπισης των οικονομιών του Νότου. Αντίθετα η Πορτογαλία ήταν μέχρι το 2014, οπότε βγήκε από το δικό της πρόγραμμα-μνημόνιο, στην ίδια περίπου κατάσταση με την Ελλάδα και οι πολίτες της καταλαβαίνουν καλύτερα τα ελληνικά προβλήματα. Επομένως η πορτογαλική κοινή γνώμη δεν θα ασκεί πίεση στον κ. Σεντένο για μια αυστηρή αντιμετώπιση της Ελλάδας και αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί σε τελική ανάλυση σε αυτήν αναφέρεται ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Το 2012 ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν υποχρεωμένος να προωθήσει μια αυστηρή πολιτική για να αποτρέψει τη διάλυση της ευρωζώνης ενώ το 2015 ήταν υποχρεωμένος να επιβάλει τους κανόνες της ευρωζώνης στην ελληνική οικονομία, παρά τις αντιρρήσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη, για να στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν βασικές εξαιρέσεις που μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης η οποία ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Το 2018 τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά εφόσον οι οικονομίες της ευρωζώνης, με πιο σημαντική εξαίρεση την ελληνική, βρίσκονται στον πέμπτο χρόνο σταθερής ανάπτυξης, έχουν απορροφήσει πλήρως την πρόσθετη ανεργία που δημιούργησε η κρίση του 2008 και εμφανίζουν βάσει συγκεκριμένων δεικτών το καλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα, από το 2000.

Επομένως το Eurogroup γνωρίζει ότι η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από ένα ελληνικό ντόμινο όπως το 2012 ούτε αμφισβητείται από μια μετωπική αντιπαράθεση με την Ελλάδα όπως το 2015 και απλά θέλει να βγάλει από πάνω του την ελληνική εκκρεμότητα που μέχρι τώρα λειτουργεί πολιτικά υπέρ των σκληρών δεξιών και των ακροδεξιών κομμάτων στις χώρες της ευρωζώνης. Η διάθεση να κλείσει η ελληνική εκκρεμότητα δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικά «δώρα» προς την Αθήνα γιατί έχουν ενισχυθεί σε επίπεδο Eurogroup οι κυβερνήσεις και σε επίπεδο ευρωζώνης τα κόμματα που υποστηρίζουν μια αυστηρή προσαρμογή της Αθήνας στους κανόνες χωρίς μεγάλες διευκολύνσεις. Η κατανόηση που θα δείξει ο κ. Σεντένο δεν συνεπάγεται αλλαγή των κανόνων του παιγνιδιού.

Δημοφιλή