ΔΙΕΘΝΕΣ
16/07/2018 08:30 EEST

Αποχωρούν από την Μανμπίτζ της Συρίας οι Κούρδοι του YPG. Υπό τον έλεγχο των Τούρκων η περιοχή μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Anadolu Agency via Getty Images

Οι τελευταίοι μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας εγκατέλειψαν την Κυριακή (χθες) τη βόρεια συριακή πόλη Μάνμπιτζ, ανακοίνωσε η πολιτοφυλακή που ελέγχει την πόλη, ικανοποιώντας την απαίτηση που είχε διατυπώσει από καιρό η Τουρκία για αποχώρηση της YPG.Το θέμα της αποχώρησης των κούρδων μαχητών υπήρξε το αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον. 

Η Τουρκία αντιτίθεται στην παρουσία της YPG στη Συρία κοντά στα σύνορά της. Θεωρεί πως η YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πραγματοποιεί από το 1984 αντάρτικο σε τουρκικό έδαφος. Για την Ουάσινγκτον οι YPG είναι σημαντικός σύμμαχος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ ανακοινώνει πως η τελευταία παρτίδα στρατιωτικών συμβούλων (των YPG) ολοκλήρωσε την αποχώρησή της στις 15 Ιουλίου 2018 αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης και ετοιμασίας των δυνάμεών μας…», αναφέρεται σε ανακοινωθέν της πολιτοφυλακής που ελέγχει την πόλη.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ είναι σύμμαχος των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρεια Συρία. Έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν υπάρχουν μαχητές των YPG στη Μάνμπιτζ, μόνο ορισμένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι των YPG.

Τον περασμένο μήνα η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία για τη Μάνμπιτζ έπειτα από μήνες διαφωνιών. Βάσει της συμφωνίας, οι YPG θα αποσυρθούν από τη Μάνμπιτζ και δυνάμεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ θα αναλάβουν από κοινού τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας γύρω από την πόλη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)