Απόφαση σταθμός στη Νότια Κορέα: Η απαγόρευση των αμβλώσεων κρίθηκε αντισυνταγματική

Σε μία από τις ανεπτυγμένες χώρες όπου η άμβλωση θεωρείται ακόμα ποινικό αδίκημα.
Reuters

Μετά τη νίκη της κοινωνίας και των γυναικών στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας τον Μάιο του 2018, στο οποίο υπερψηφίστηκε η νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη χώρα, σειρά είχαν και οι γυναίκες της Νότιας Κορέας να δικαιωθούν. Η απαγόρευση των αμβλώνσεων κρίθηκε αντισυνταγματική σε μια κρίσιμη δικαστική αναμέτρηση.

Για την ακρίβεια το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας διέταξε την αναθεώρηση του νόμου μέχρι τα τέλη του 2020.

Σύμφωνα με απαγόρευση που ισχύει στη χώρα από το 1953, οι γυναίκες που πραγματοποιούσαν αμβλώσεις έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμο και να εκτίσουν ποινή φυλάκισης εκτός από περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή κινδύνου για την υγεία τους.

Reuters

Η Νότια Κορέα είναι μία από τις λίγες ανεπτυγμένες χώρες όπου ακόμα η άμβλωση θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Ο νόμος, ωστόσο, τέθηκε υπό αμφισβήτηση από μια γιατρό που τόνισε ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση αποτελεί απειλή για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ, Λάουρα Μπίκερ, αναφέρει ότι η ώθηση για αλλαγή προέρχεται από ένα ανερχόμενο κίνημα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη Νότια Κορέα.

Η μόνη παραφωνία στη χώρα για το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ο μεγάλος αριθμός ευαγγελιστών χριστιανών, με τους περισσότερους από αυτούς να θέλουν να παραμείνουν παράνομες οι αμβλώσεις, επειδή «υποχρεώνει τις γυναίκες να σκεφτούν σοβαρά την απόφαση να το πράξουν στην πρώτη δυσκολία της εγκυμοσύνης».

Kim Hong-Ji / Reuters

Πώς αντιδρούσαν οι ακτιβιστές;

Εκατοντάδες διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο πριν από την απόφαση, χωρισμένοι από την αστυνομία.

Ενώ οι ακτιβιστές υπέρ της επιλογής πανηγύριζαν την ανακοίνωση, όσοι περίμεναν το αντίθετο άρχισαν να κλαίνε.

Πόσο διαδεδομένες είναι οι αμβλώσεις στη Νότια Κορέα;

Παρά τον περιοριστικό νόμο, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν αμβλώσεις στη χώρα με ασφάλεια.

Μια έρευνα που έγινε τον προηγούμενο χρόνο, κατέγραψε ότι μία στις πέντε έγκυες γυναίκες είχε κάνει έκτρωση και μόλις το 1% δεν ήταν νόμιμες.

Εκτιμάται ότι 50.000 εκτρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νότια Κορέα το 2017, συγκριτικά με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για περίπου 169.000 περιπτώσεις το 2010.

Η πτώση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις βελτιώσεις των υπηρεσιών αντισύλληψης οι οποίες είναι τώρα ευρέως διαθέσιμες, καθώς και στην καλύτερη κατανόηση του ελέγχου των γεννήσεων.

Reuters

Δημοφιλή