ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/07/2018 14:26 EEST

Αποφασίζουν για Ελλάδα Ντράγκι και ΔΝΤ

Την Παρασκευή το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει την έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ

Kai Pfaffenbach / Reuters

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το weiver των ομολόγων και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αναμένεται να γίνουν σήμερα γνωστές. Την προηγούμενη εβδομάδα προηγήθηκαν τεχνικοί έλεγχοι από κλιμάκια των δανειστών προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και κυρίως το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. 

Οι αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι θα στείλουν μήνυμα και σχετικά με τη στάση της ΕΚΤ για τη μετά-μνημόνιο εποχή καθώς τόσο το QE όσο και το weiver ανοίγει το δρόμο στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε «φθηνή» ρευστότητα μέσω των ελληνικών ομολόγων. 

Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους όπου η ΕΚΤ επέμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή να ενταχθεί η χώρα σε μια προληπτική γραμμή στήριξης τουλάχιστον για την πρώτη περίοδο μετά το τέλος του μνημονίου. Οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ βάσιζαν την επιμονή τους στον κανονισμό της ΕΚΤ ο οποίος δεν δίνει τη δυνατότητα της διατήρησης του waiver σε χώρες οι οποίες δεν βρίσκονται σε δημοσιονομικά προγράμματα και η αξιολόγηση από τους επενδυτικούς οίκους είναι χαμηλότερη του «ΒΒΒ-».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε χθες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Κατά τη συνομιλία τους, σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή από την τραγωδία που έπληξε τον ελληνικό λαό και παρακάλεσε τον διοικητή της ΤτΕ να τον ενημερώσει σχετικά -καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ- κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σήμερα το απόγευμα.

Οι αποφάσεις του ΔΝΤ

Σημαντικότερο ίσως και από την απόφαση της ΕΚΤ μοιάζει να είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Όπως έχει προγραμματιστεί αύριο Παρασκευή το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει την έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ.

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου είχαν επισκεφθεί την Αθήνα λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup του Ιουνίου, προκειμένου να προχωρήσουν στην καταγραφή των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, όχι στο πλαίσιο του Μνημονίου, αφού το ΔΝΤ δεν συμμετέχει επίσημα, αλλά στο πλαίσιο των περιοδικών ελέγχων που κάνει το ΔΝΤ στα μέλη του. 

Στην έκθεση (εκτός απροόπτου) θα περιλαμβάνεται και η έκθεση βιωσιμότητας που έχει καταρτίσει το Ταμείο για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με όσα έχουν πει το προηγούμενο διάστημα στελέχη του ΔΝΤ, το χρέος θα χαρακτηρίζεται βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2032, ωστόσο σε μακροπρόθεσμη βάση το Ταμείο θα διατυπώσει ισχυρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.