Αποκαλύφθηκε πλέον ότι είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Νέα Ζηλανδία

Στον «εξαιρετικά διαταραγμένο» νέο δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες προς αποσιώπηση του γεγονότος – αργότερα, όμως, διέπραξε φόνο

Ένας έφηβος είχε κάνει απόπειρα δολοφονίας κατά της Βασίλισσας Ελισάβετ τη Β′ σε μια επίσκεψή της στη Νέα Ζηλανδία το 1981, όπως αποκάλυψε η αστυνομία της χώρας για πρώτη φορά.

Έγγραφα που κυκλοφόρησαν εχθές Πέμπτη από το New Zealand Security Intelligence Service (SIS) αποκαλύπτουν ότι ο Christopher Lewis, 17 χρονών τότε, πυροβόλησε τη Βασίλισσα όπως έβγαινε από το αυτοκίνητό της, στο δρόμο για μια έκθεση, στο πλαίσιο μιας οκταήμερης τουρνέ της.

«Ο Lewis όντως προσπάθησε αρχικά να δολοφονήσει τη Βασίλισσα, ωστόσο δεν βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση από την οποία να πυροβολήσει, ούτε είχε ένα αρκετά δυνατό όπλο για να καλύψει την απόσταση», έγραφε μια αναφορά του 1997.

Έγγραφα σχετικά με την απόπειρα της 14ης Οκτωβρίου του 1981 άνοιξαν για το κοινό τον Φεβρουάριο και εστάλησαν στο Reuters, έπειτα από αίτηση της Fairfax Media.

Ο Lewis περιγραφόταν ως ένας «εξαιρετικά διαταραγμένος» νέος, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας ή προδοσίας, προκαλώντας υποψίες ότι το περιστατικό αποσιωπήθηκε ώστε να αποφύγουν τις εξηγήσεις.

Ο Lewis κατηγορήθηκε μόνο με κατοχή όπλου και πυροβολισμό και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Παρόντες στο περιστατικό άκουσαν τον πυροβολισμό, αλλά η αστυνομία τους είπε ότι προήλθε από ένα αυτοκίνητο.

Μια δεκαετία αργότερα, τον Νοέμβριο του 1996, ο Lewis κατηγορήθηκε για τον βίαιο φόνο μιας μητέρας από το Ώκλαντ και την απαγωγή του μωρού της, που αργότερα βρέθηκε εγκαταλειμμένο σε μια κοντινή εκκλησία.

Ο Lewis εν τέλει πέθανε από ηλεκτροπληξία που ο ίδιος προκάλεσε στον εαυτό του, όσο περίμενε τη δίκη του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη HuffPost UK και αποδόθηκε στα ελληνικά