ΤΟ BLOG
28/06/2019 14:24 EEST | Updated 28/06/2019 14:24 EEST

Αποκωδικοποιώντας τις εικόνες της Συνόδου των G20

Andy Rain - PA Images via Getty Images

Mία εικόνα χίλιες λέξεις λέει το γνωστό γνωμικό. Φαντάσου λοιπόν πόσες λέξεις αποτελούν την αναμνηστική φωτογραφία της ομάδας G20, η οποία συμβολίζει και την διάθεση συνεργασίας και μη ανάμεσα στους ηγέτες. 

Η αναμνηστική λοιπόν φωτογραφία των ισχυρών του πλανήτη, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Οσάκα της Ιαπωνίας είναι λαλίστατη και γεμάτη μηνύματα, καθώς η θέση στην οποία βρίσκεται ο κάθε ηγέτης είναι ενδεικτική της σημασίας και του ρόλου του στη φετινή σύνοδο.

Ο οικοδεσπότης Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε βρίσκεται στο κέντρο φυσικά. Η Ιαπωνία περίμενε με ιδιαίτερο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη σύνοδο καθώς έχει θορυβηθεί με τις επαφές ΗΠΑ Β.Κορέας (όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερο κείμενο).

Καθόλου τυχαία η θέση του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό και αμέσως μετά ο Τραμπ με τον Ερντογάν.

 

Anadolu Agency via Getty Images

 

Εδώ θα τολμήσω να γράψω πως εκτός από το στενό μαρκάρισμα που κάνει ο Ερντογάν στον Τραμπ για να μπορέσουν να τα ξαναβρούν, ισχύει και το αντίστροφο, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν διάφορες χώρες με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία να είναι δυο απ΄αυτές, να ταχθούν υπέρ της αμερικάνικης πρότασης προκειμένου να αποδυναμωθεί το στρατόπεδο όσων τάσσονται υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού. 

Anadolu Agency via Getty Images

 

Γι΄αυτό και η θέση του Μακρόν στην άκρη με ύφος μάλλον απογοητευμένο από τις εξελίξεις καθώς ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες όπως γράφαμε σε σχετικό άρθρο και μάλλον δεν του βγαίνουν. 

ASSOCIATED PRESS

 

Απομονωμένη φαίνεται και η Μέρκελ που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ η Μέι είναι ολοφάνερο πως κάνει αγγαρεία πριν την συνταξιοδότησή της από την βρετανική πρωθυπουργία.  

Anadolu Agency via Getty Images

 

Ο Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στέκονται δίπλα δίπλα σε μια προσπάθεια να τονίσουν την μεταξύ τους συνεργασία και φιλία. 

ASSOCIATED PRESS

 

Δεν είναι τυχαίο ότι Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε τον Περσικό Κόλπο ως σταυροδρόμι του πολέμου και της ειρήνης. Ας μη λησμονούμε πως η Κίνα ενδιαφέρεται για την περιοχή και ένας πόλεμος θα της χαλάσει τα σχέδια για το σύγχρονο δρόμο του Μεταξιού (One Belt One Road). 

Το σίγουρο είναι πως σ΄αυτή τη Σύνοδο θα παιχθούν πολλά και προσωπικά εκτιμώ πως ο Ινδός πρόεδρος Ναρέντρα Μόντι θα αποτελέσει μήλο της έριδος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. 

ASSOCIATED PRESS