ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2018 10:57 EET | Updated 23/12/2018 10:58 EET

Απολύεται η όχι ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ

Ο υπ.Οικονομικών τρέχει να σβήσει τις φωτιές που άναψε πάλι ο Τραμπ.

Drew Angerer via Getty Images

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε  ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του είπε ότι «ποτέ δεν πρότεινε να απολύσει» τον πρόεδρο της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζα (Fed) Τζερόμ Πάουελ. 

Σημειώνεται πως πηγές ανέφεραν λίγο νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε ιδιωτικές συνομιλίες αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αποπέμψει τον Πάουελ. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πρόσωπα ενήμερα για αυτές τις συζητήσεις, ανέφερε ότι ο Τραμπ άρχισε να ρωτάει τους συμβούλους του σχετικά με τη νομιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας, που θα προκαλούσε αναμφίβολα αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.

Με tweet του πάντως ο Μνούτσιν ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του δήλωσε ότι «ποτέ δεν πρότεινε να απολύσει» τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ. Ο Τραμπ επίσης επισήμανε στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να απολύσει τον Πάουελ.

«Διαφωνώ απόλυτα με την πολιτική της Fed», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Μνούτσιν.

«Πιστεύω ότι η αύξηση των επιτοκίων και η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της Fed είναι ένα εντελώς φριχτό πράγμα αυτή τη στιγμή, ιδίως εάν λάβουμε υπόψη τις σημαντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ποτέ δεν πρότεινα την απόλυση του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, ούτε πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να το κάνω», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, με βάση το tweet του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. 

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι «δεν έχει γνώση σχεδίων απόλυσης του Πάουελ».

Η Wall Street κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα τη μεγαλύτερη βουτιά σε εβδομαδιαία βάση από το 2008, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, την απειλής για μερική αναστολή λειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον, όπως και του εμπορικού πολέμου και της προοπτικής μιας οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επικρίνει σταθερά τη Fed, αποφεύγοντας να υιοθετήσει τη συνηθισμένη τακτική των προέδρων να μην προβαίνουν σε σχολιασμό των αποφάσεων του θεσμού και να σέβονται την ανεξαρτησία του.

Αυτήν την εβδομάδα, είπε ότι εάν η Κεντρική Τράπεζα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων, θα ήταν «λάθος.

Μια απόπειρα να τερματιστεί η θητεία του Τζερόμ Πάουελ θα ήταν πρωτοφανής και θα συνιστούσε απευθείας επίθεση στην ανεξαρτησία της πανίσχυρης Κεντρικής Τράπεζας, που διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην οικονομία των ΗΠΑ.

Sponsored Post