Αποσυνδεθείτε: Το ξενοδοχείο που απαγορεύει τα κινητά στην πισίνα

Καταπολεμήστε τη «νομοφοβία»
The Telegraph

Πολλά ξενοδοχεία ποντάρουν στα post των ενοίκων τους στα social media για να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Το Ayana Resort and Spa, όμως, στο Μπαλί κάνει ένα θαρραλέο βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μέσω του νέου προγράμματος «Ιn the moment», προτρέπει τους πελάτες του να «αποσυνδεθούν». Και το κάνει με έναν ιδιαίτερα αποφασιστικό τρόπο: απαγορεύοντας τη χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στην πισίνα.

Eτσι , μεταξύ 9 το πρωί και 5 το απόγευμα κάθε μέρα, οι ένοικοι αποχωρίζονται τις συσκευές τους. Οσοι μάλιστα δεν θέλουν να τις αφήσουν χωρίς επίβλεψη στα δωμάτιά τους, μπορούν να τις κρατούν κλειδωμένες σε θυρίδες, όσο απολαμβάνουν το κολύμπι τους.

Μπορούν έτσι να χαλαρώσουν κάνοντας ηλιοθεραπεία ή διαβάζοντας, ενώ το ξενοδοχείο τους παρέχει και άλλες «μη ψηφιακές» λύσεις, όπως επιτραπέζια, τράπουλες και σκάκι.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 έδειξε ότι το 53% των Αμερικανών, δεν κλείνει ποτέ τις συσκευές του όταν βρίσκεται σε διακοπές. Το φαινόμενο μάλιστα έχει και συγκεκριμένη ονομασία: αποκαλείται «νομοφοβία» (nomophobia, προερχόμενο από το «no-mobile-phone-phobia»). Το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κοιτά το κινητό του στις διακοπές τουλάχιστον μια φορά την ώρα, ενώ το 14% δύο φορές.

Κι ενώ αρκετοί υποστήριξαν ότι αναγκάζονται να παραμένουν πάντα συνδεδεμένοι λόγω υποχρεώσεων ή για πρακτικούς λόγους (υπηρεσίες μετάφρασης, προσανατολισμό ή επικύρωση κρατήσεων), άλλοι παραδέχθηκαν ότι απλά δεν μπορούν να σταματήσουν τη συγκεκριμένη συνήθεια.

Πηγή: CNN

Προτείνετε μια διόρθωση