ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/10/2020 09:49 EEST | Updated 14/10/2020 09:49 EEST

Αποσύρονται και οι «βιντζότρατες»

Επιδότηση 5.750.000 ευρώ σε αλιείς, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την απόσυρση του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα».

Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

Μετά την απόσυρση των αλιευτικών σκαφών, το 2017, μέσω της οποίας καταστράφηκαν περίπου 1.500 παραδοσιακά σκάφη (ελάχιστα διασώθηκαν ως εκθέματα ή για άλλους σκοπούς), βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, έρχεται τώρα η απόσυρση του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)».

Με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδια για θέματα αλιευτικής πολιτικής, Φωτεινή Αραμπατζή, για την επιδότηση της απόσυρσης έχει υπολογιστεί ποσό 5.750.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη απόφαση, την οποία υπογράφουν από κοινού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ελήφθη με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση και την αποτροπή υπερεκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του εν λόγω αλιευτικού εργαλείου δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η μέχρι σήμερα δραστηριοποίησή τους γινόταν είτε δοκιμαστικά είτε κατά παρέκκλιση με συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης, που έληξε το Μάρτιο του 2020.

Η επιδότηση της απόσυρσης του αλιευτικού εργαλείου, ορίζεται σε 25.000 ευρώ ανά σκάφος για αλιευτικά σκάφη που ενεργοποίησαν άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB), έστω και για μία από τις χρονιές 2017, 2018, 2019 ή 2020 και σε 20.000 ευρώ ανά σκάφος, για αλιευτικά σκάφη, που είχαν αλλά δεν ενεργοποίησαν την άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) τα αντίστοιχα έτη.  

Δικαιούχοι είναι οι επαγγελματίες αλιείς - πλοιοκτήτες των 232 αδειοδοτημένων επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που φέρουν το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο σε όλη την Επικράτεια (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) αναλογικά με το ποσοστό ιδιοκτησίας τους,  εφ’ όσον τα σκάφη τους διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ κατά το έτος 2020, δραστηριοποιούνται στην αλιεία με αυτό το αλιευτικό και θα έχουν προβεί στην κατάργηση του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» με διαγραφή του από την αλιευτική άδεια του σκάφους και καταχώρηση της διαγραφής του εργαλείου αυτού στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο. 

Επισημαίνεται ότι οι αλιείς μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν κανονικά τις αλιευτικές δραστηριότητες τους με άλλα αλιευτικά εργαλεία (ως παράκτιοι) για τα οποία διατηρούν άδεια. 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost