Αποτελούν τα κοσμήματα εστία μόλυνσης από τον κορονοϊό;

Αν φοράτε κοσμήματα καθημερινά θα πρέπει να σκεφτείτε αν θα πρέπει να συνεχίσετε να τα φοράτε ή όχι.
Kwangmoozaa via Getty Images

Πότε έπλυνα τελευταία φορά τα χέρια μου; Ήρθε η ώρα να τα ξαναπλύνω; Πλένω τα χέρια όσο πρέπει; Χρησιμοποιώ το σωστό σαπούνι; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις κάνουμε όλοι λίγο πολύ στον εαυτό μας αυτή τη περίοδο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Καθώς, λοιπόν, από ότι φαίνεται περνάμε πολύ χρόνο μπροστά στον νιπτήρα, υπάρχουν κάποια επιπλέον πράγματα που θα πρέπει να σκεφτούμε πέρα από την διατήρηση της καλής υγιεινής.

Αν φοράτε κοσμήματα καθημερινά θα πρέπει να σκεφτείτε αν θα πρέπει να συνεχίσετε να τα φοράτε ή όχι. Και σε συνδυασμό με αυτό να αναλογιστείτε τι αποτελέσματα έχει το τακτικό πλύσιμο των χεριών για την υγεία τόσο τη δική σας όσο και των γύρω σας.

Σκεφτείτε λογικά

Η Λούσι Γουίλσον, καθηγήτρια στο τμήμα υπηρεσιών υγείας έκτακτης ανάγκης του Πανεπιστημίου Maryland στη κομητεία της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ, λέει στη HuffPost US ότι εφόσον έχουμε λιγοστές πληροφορίες σχετικά με αυτό το νέο είδος κορονοϊού, βασιζόμενοι στις γενικότερες πληροφορίες για τους ιούς, είναι λογικό να σκεφτούμε ότι ο ιός αυτός υπάρχει σε οποιοδήποτε είδος κοσμήματος. Το πλύσιμο το χεριών, λοιπόν, συνεχίζει να αποτελεί το μοναδικό τρόπο άμυνας απέναντι στον ιό.

«Πρωτεύουσα οδηγία αποτελεί το πλύσιμο των χεριών, οπότε αποφύγετε την επαφή με πολλές επιφάνειες και μην αγγίζετε το πρόσωπο σας», τονίζει η Γουίλσον. «Αν πλένετε περισσότερο τα χέρια σας και φοράτε δαχτυλίδια, τότε μπορεί να ερεθιστείτε. Γιαυτό αν θέλετε να είστε πιο προσεκτικοί καλό θα ήταν να σταματήσετε να φοράτε ή να περιορίσετε τη χρήση τους».

Αλλά μην βγάζετε τα δαχτυλίδια σας χωρίς πρώτα να τα έχετε πλύνει

Αν ανησυχείτε ότι παραλείψατε το σημείο του χεριού σας που φοράτε το δαχτυλίδι σας, θα ήταν καλή ιδέα να το βγάλετε. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

«Αν τα δαχτυλίδια σας είναι μολυσμένα και εσείς τα ξαναφορέσετε αφού πλύνετε τα χέρια σας, τότε ξαναμολύνετε τα χέρια σας», λέει η Γουίλσον. «Αν δεν σκοπεύετε να απολυμάνετε τα δαχτυλίδια σας, δεν θα έπρεπε να τα βγάζετε και να τα ξαναβάζετε».

Η Γουίλσον τονίζει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας απομακρύνουν τα βακτήρια από τα δαχτυλίδια τους όταν τα βγάζουν και τα τρίβουν. «Τα βακτήρια, ωστόσο, όχι τους ιούς», διευκρινίζει.

Υπάρχουν κάποια κοσμήματα που δεν θα πρέπει να φορέσετε καθόλου

Τι γίνεται με τη διατήρηση της καθαριότητας των ίδιων των κοσμημάτων; Η Ελίσαμπεθ Ντόιλ, ιστορικός κοσμημάτων και συνιδιοκτήτρια του κοσμηματοπολείου «Doyle and Doyle» στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ποια υλικά δεν αντέχουν το πλύσιμο και την απολύμανση που όλοι πιθανόν να κάναμε μέχρι τώρα.

«Η χρήση αντισηπτικών δεν θα πρέπει να γίνεται σε κανένα πετράδι όπως τα κοράλλια και μαργαριτάρια», λέει η Ντόιλ. «Το αλκοόλ στο αντισηπτικό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην επιφάνεια των πετραδιών ή ακόμα και ράισμα. Το αντισηπτικό δεν είναι ασφαλές ούτε και για τους ορυκτούς λίθους όπως το οπάλιο και ο καλλαΐτης ή τουρκουάζ. Όταν αμφιβάλλετε είναι καλύτερο να βγάλετε το κόσμημα πριν το πλύσιμο των χεριών».

Να είστε προσεκτικοί και όταν χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα

Η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στο να κρατάει μακριά τα μικρόβια. Χέρια που είναι ξερά ή ξεφλουδισμένα χάνουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τα αντιβακτηριακά οφέλη του αντισηπτικού και του σαπουνιού. Αλλά η κρέμα μπορεί επίσης να είναι προβληματική σε κοσμήματα όπως το δαχτυλίδι αρραβώνων ή άλλες πέτρες.

«Τα δαχτυλίδια που έχουν πετράδια μπορούν να συγκεντρώσουν κρέμα ή θραύσματα», λέει η Ντόιλ. «Είναι σημαντικό να διατηρείτε αυτή τη περιοχή καθαρή για πολλούς λόγους. Μπορεί να αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης βακτηρίων ή κοκκινίλων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό. Ακόμα, ο μειωμένος αέρας πίσω από τη πέτρα μπορεί να συγκεντρώσει υγρασία και να προκαλέσει ερεθισμό. Η συσσώρευση θραυσμάτων σε ένα κόσμημα μπορεί να οδηγήσει σε φθορά ή και στο να φύγει η πέτρα από τη θέση της».

Όταν αμφιβάλλετε, πηγαίντε στον νιπτήρα

Ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος να κρατήσετε τα κοσμήματα σας καθαρά και πάντα να δείχνουν τέλεια είναι να τα πλένετε με λίγο σαπούνι για τα πιάτα.

«Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο κόσμημα σας λόγω του αντισηπτικού, ξεπλύνετε αμέσως με ζεστό νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Με αυτό τον τρόπο θα αφαιρεθούν εναπομείναντα χημικά από το κόσμημα. Ωστόσο, πηγαίνετε το κόσμημα σε έναν ειδικό να το δει, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, για να συζητήσετε πιθανές επιδιορθώσεις», προτείνει η Ντόιλ.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

ΠΗΓΗ: HuffPost US