Στοπ στις online πωλήσεις της Apple στη Ρωσία λόγω... ρουβλίου

Στοπ στις online πωλήσεις της Apple στη Ρωσία λόγω... ρουβλίου
Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images
Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

Σε «πάγωμα» των πωλήσεων των προϊόντων της μέσω διαδικτύου στη Ρωσία προχώρησε σήμερα, Τετάρτη η Apple, λόγω της μεγάλης αστάθειας στην ισοτιμία του ρουβλίου, η οποία δεν της επιτρέπει να τιμολογήσει τα μηχανήματά της στο ρωσικό νόμισμα.

«Λόγω ακραίων διακυμάνσεων στην αξία του ρουβλίου, το online κατάστημά μας στη Ρωσία είναι επί του παρόντος μη διαθέσιμο καθώς αναθεωρούμε τις τιμές. Ζητούμε συγγνώμη από τους πελάτες μας για οιαδήποτε πρόβλημα», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο τεχνολογικός κολοσσός.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο η Apple προέβη σε μεγάλες ανατιμήσεις των προϊόντων της στη Ρωσία, καθώς η πτώση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμός ουσιαστικά έριξαν τις τιμές των μηχανημάτων της. Ενδεικτικά, η τιμή του iPhone 6 αυξήθηκε κατά 25%, ενώ κατά μέσο όρο οι τιμές των προϊόντων Apple «ανέβηκαν» κατά 20%.

Από τις αρχές της εβδομάδας το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού, παρά την απόφαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της από το 10,5% στο 17% τα ξημερώματα της Τρίτης.

Την Τρίτη η ισοτιμία έπιασε σειρά ιστορικών υψηλών, αγγίζοντας ακόμα και τα 80 ρούβλια ανά δολάριο. Οι πιέσεις στο ρωσικό νόμισμα έχουν αποκλιμακωθεί την Τετάρτη, μετά από μαζικές αγορές ρουβλιών από την κεντρική τράπεζα.

Και σήμερα, το ρούβλι χάνει ακόμη ένα 11% κατά μέσο όρο , παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες Κρεμλίνου, κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας.

Οι νέες, αυριανές επίσημες ισοτιμίες διαμορφώνονται στα 84,5890 ρούβλια για ένα ευρώ (έναντι 76,1516 σήμερα) και τα 67,7851 ρούβλια για ένα δολάριο (έναντι 61,1512), ενώ παραμένει το αρνητικό κλίμα στα ανταλλακτήρια της χώρας και στις διαπραγματεύσεις αγοραπωλησίας συναλλάγματος, όπου προσφέρονται πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά των επισήμων ισοτιμιών.

Η αρνητική για το ρούβλι τάση διατηρήθηκε, παρά τις συντονισμένες πυροσβεστικές δηλώσεις που αρχικά έκανε ένας οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, ο Αντρέι Μπελαούσοφ, ο οποίος είπε ότι κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα εργάζονται σοβαρά «για να σταματήσουν το όργιο στις συναλλαγματικές αγορές».

Δημοφιλή