ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/05/2018 08:38 EEST

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Αμείωτη η παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

SOOC

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε την Τριτη στη σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee-EUMC), σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στην σύνοδο συζητήθηκε η υλοποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της ΕΕ, η συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, καθώς και οι τρέχουσες, κύριες και υποστηρικτικές, στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. ’Αλλα θέματα που απσχόλησαν την σύνοδο, ήταν η συμμετοχή της Ε.Ε .σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, και η ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων, πως το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί την ενεργή και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ ως παρόχου ασφαλείας, γεγονός που προϋποθέτει την ενίσχυση της ικανότητάς της να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.

Αναφορικά με την συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ τόνισε πως αυτή πρέπει να εδράζεται στις αρχές της διαφάνειας, του σεβασμού στις διαδικασίες λήψης απόφασης σε κάθε οργανισμό, της βέλτιστης χρήσης των διατιθέμενων μέσων στη βάση της συμπληρωματικής λειτουργίας, της αποτελεσματικότητας και της αμοιβαιότητας. Κρίσιμο στοιχείο στην συνεργασία των δύο οργανισμών, αποτελεί το επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε πως η συνέχιση της επιχείρησης ‘‘SOPHIA’,′ είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Ακόμα χαρακτήρισε ως επιβεβλημένη την συγκέντρωση των προσπαθειών των κρατών-μελών στην υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO), για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων και διαδικασιών, ειδικότερα όσον αφορά σε συνεργασία με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

Τέλος, έφερε στο προσκήνιο για ακόμα μια φορά, την συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)