ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/10/2018 08:25 EEST

Αρχίζει η «μάχη» του προϋπολογισμού, με την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή

Eurokinissi

Η κατάθεση σήμερα στη βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού, θα σημάνει και επίσημα για την κυβέρνηση την έναρξη της «μάχης» των προϋπολογισμών. Παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενο του προσχεδίου έχει πολύ μικρή σημασία καθώς το τελικό κείμενο θα ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, παρόλα αυτά δείχνει ότι η δημοσιονομική πολιτική παραμένει αυστηρή και τα περιθώρια κινήσεων από την κυβέρνηση ιδιαίτερα στενά.

Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης από τη μία να αποτυπώσει στο προσχέδιο την επιθυμία της να μην εφαρμόσει τις περικοπές στις συντάξεις και από την άλλη να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές.

Για να πετύχει αυτό τον ιδιαίτερα δύσκολο συνδυασμό πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάζει ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων, για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και ακόμα ένα με τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού δημιουργεί τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, γεγονός που θα αποτυπώνεται στο ένα σενάριο προκειμένου να αξιοποιηθεί για την μη περικοπή των συντάξεων.

Διαρκής διαβούλευση

Η σημερινή κατάθεση του προσχεδίου θεωρείται απλώς το πρώτο βήμα σε μια σειρά διαπραγματεύσεων σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο με βάση τις οποίες θα κριθεί η τύχη των νέων περικοπών.

Σε αυτό το κλίμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84 σημείωσε, γίνονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για να δούμε ποιες είναι οι δικές τους προβλέψεις και εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019», ωστόσο, «στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται με κάθε σαφήνεια και καθαρότητα, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο, καθώς, όπως έχουμε πει δεκάδες φορές, από την δική μας μεριά, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα».

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την άποψη οτι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν στις αρχές Νοεμβρίου ώστε το θέμα να εγκριθεί κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου και στη συνέχεια η συμφωνία να αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού.

Αντίθετα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις πριν το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Στο ίδιο κλίμα Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε οτι το θέμα της περικοπής των συντάξεων δεν είναι στην ατζέντα του Eurogroup που θα γίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ίσως υπάρξουν συζητήσεις στο περιθώριο της συνάντησης» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς», όπως είπε ο αξιωματούχος, γεγονός που αποτυπώνει το σχεδιασμό των Θεσμών.