ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/06/2018 20:42 EEST

Άρειος Πάγος: Απόφαση έκδοσης του Τούρκου δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία

Eurokinissi

Υπέρ της έκδοσης του 45χρονου Τούρκου δημοσιογράφου και ιστορικού Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ενώ ο Καγιά – ο οποίος αιτείται και πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα- αρχίζει απεργία πείνας.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο 45χρονος είχε συλληφθεί στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους.Απελευθερώθηκε και συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.Σε προηγούμενη καταγγελία του Τουργκούτ Καγιά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας για κακομεταχείριση, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχτεί εξωδικαστικό συμβιβασμό λόγω των συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον της.

Σε ανακοίνωσή του ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει πως «η απόφαση του Αρείου Πάγου τον στέλνει κατευθείαν στις φυλακές, τύπου F, της Τουρκίας. Εκεί, δηλαδή, που στο παρελθόν κρατήθηκε για χρόνια και βασανίστηκε με τον πιο άγριο τρόπο. Ο Καγιά είναι ιστορικός και δημοσιογράφος και το τουρκικό καθεστώς τον διώκει αποκλειστικά για τις ιδέες και την ενεργή συμμετοχή του σε οργανώσεις της αριστεράς. Είναι ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές της Τουρκίας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες διώξεις.Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιανόητη την έκδοση του Τούρκου αγωνιστή».

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο Καγιά είναι μέλος του TKP/ML (Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα/ Μαρξιστικό Λενινιστικό), που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, και αποτελεί έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στη λίστα του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.