22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
21/02/2021 08:09 EET

ARIA: Επιστημονική υπηρεσία «υψηλού ρίσκου» ιδρύει η Μ. Βρετανία

Με στόχο ριζοσπαστικές ανακαλύψεις.

Getty Images
.

Μια υπηρεσία επιστημονικών ερευνών με στόχο ριζοσπαστικού ανακαλύψεις ιδρύει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, η ARIA (Advanced Research & Invention Agency) θα έχει στο «τιμόνι» επιστήμονες με την «ελευθερία να εντοπίζουν γρήγορα και να χρηματοδοτούν επαναστατικές επιστήμες και τεχνολογίες».

Στόχος είναι η «εδραίωση της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως επιστημονικής υπερδύναμης παγκόσμιας κλάσης». Η υπηρεσία έχει χρηματοδότηση 800 εκατ. λιρών για τέσσερα χρόνια και θα έχει «πολύ υψηλότερη ανεκτικότητα στην αποτυχία από ό,τι είναι κανονικό, αναγνωρίζοντας πως στις έρευνες η ελευθερία στην αποτυχία είναι επίσης συχνά η ελευθερία στην επιτυχία».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα περί επιστημονικών ερευνών «υψηλού ρίσκου- υψηλών ανταμοιβών» θεωρούνται από κάποιους ασαφή: Το Εργατικό Κόμμα ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τι ακριβώς θα κάνει η εν λόγω υπηρεσία. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνεται, η χρηματοδότηση που προορίζεται για την ARIA είναι μόνο κλάσμα των κεφαλαίων που διοχετεύονται σε υπάρχοντες φορείς, όπως η UKRI (UK Research and Innovation).

Η ARIA φαίνεται πως θα βασίζεται στο μοντέλο της αμερικανικής ARPA (Advanced Research Projects Agency), η οποία υποστήριξε έρευνες που οδήγησαν στο Ίντερνετ και στο GPS, που εξελίχθηκε στη DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), η οποία βρίσκεται πίσω από κάποιες από τις πλέον προηγμένες (στρατιωτικές και μη) τεχνολογίες του σήμερα.