Άρντερν και Μπούτο: Δυο γυναίκες πρωθυπουργοί, δυο πολύ διαφορετικές εγκυμονούσες

Άρντερν και Μπούτο: Δυο γυναίκες πρωθυπουργοί, δυο πολύ διαφορετικές εγκυμονούσες
collage maker

Μόνο το Πακιστάν και η Νέα Ζηλανδία έχουν κυβερνηθεί από γυναίκες πρωθυπουργούς που έχουν μείνει έγκυες κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ωστόσο, ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι διαφορετικός στις δύο αυτές χώρες.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, γέννησε την Πέμπτη στο Κρατικό Νοσοκομείο του Όκλαντ ένα υγιέστατο κοριτσάκι και γίνεται η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός που γεννά παιδί στη θητεία της. Τι κοινά όμως μπορεί να έχει με την πρώτη γυναίκα που το επιχείρησε αυτό, τη Μπεναζίρ Μπούτο, πρωθυπουργό του Πακιστάν, που δολοφονήθηκε το 2007;

Το κοριτσάκι της Άρντερν γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου, ίδια μέρα με τη γέννηση της αποθανούσας πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν το 1953. Επίσης, η Άρντερν έγινε μητέρα στα 37 της, ίδια ηλικία με τη Μπούτο, όταν γέννησε τη δικιά της κόρη το 1990. Τέλος, η Άρντερν είναι ένα χρόνο στην εξουσία, όσο ακριβώς ήταν και η Μπούτο τη χρονιά της πρώτης της εγκυμοσύνης. Κι εδώ σταματούν οι ομοιότητες.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της έξι μήνες πριν το ευχάριστο γεγονός και πήρε έξι εβδομάδες άδεια εγκυμοσύνης. Κάτι που η πρωθυπουργός του Πακιστάν δεν νοούνταν καν να το σκεφτεί.

Απεναντίας, το κράτησε μυστικό και εργαζόταν μέχρι ο γιατρός να της πει ότι δε μπορεί πια. Το κράτησε κρυφό όχι μόνο από τους πολίτες αλλά και από τους συναδέλφους της.

«Κανένας στο γραφείο δε γνώριζε ότι η πρωθυπουργός ήταν έτοιμη να φέρει στον κόσμο ένα παιδί» αναφέρει χαρακτηριστικά στο BBC η Javed Jabbar, μέλος του υπουργικού συμβουλίου της.

Εκείνη την περίοδο μάλιστα υπήρχαν πολιτικές αναταράξεις στη χώρα. Ενώ το παιδί της ερχόταν στον κόσμο, επιχειρούταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Η κυβέρνηση ήταν ήδη στον αέρα μετά από ψήφο μη εμπιστοσύνης, που πυροδοτήθηκε από πρώην αξιωματούχους των Μυστικών Υπηρεσιών του Πακιστάν. Αγωνιζόταν να ανοικοδομήσει την υποστήριξη του λαού που χανόταν κάθε μέρα. Συνεπώς, η διεκδίκηση άδειας εγκυμοσύνης ήταν «πολυτέλεια» για την πρώτη κυρία της χώρας.

«Πολύ αργότερα είχα μάθει ότι έμεινα στην ιστορία ως η πρώτη πρωθυπουργός που γεννά στη θητεία της» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο Πακιστάν, σε αντίθεση με τη Νέα Ζηλανδία, η εγκυμοσύνη μιας πρωθυπουργού, που τους είναι πρωτόγνωρο έτσι κι αλλιώς, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την όξυνση της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Έτσι κι έγινε, με την πρόεδρο της αντιπολίτευσης Syeda Abida Hussain να αποκαλεί την Μπούτο «άπληστη», γιατί προτιμά να συνδυάσει «μητρότητα, οικογενειακή ζωή και lifestyle» αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα ζητήματα της χώρας.

Τα άλλα δυο παιδιά της Μπούτο γεννήθηκαν κάτω από παρόμοιες συνθήκες.

Τον Μάιο του 1988, ο στρατιωτικός ηγέτης Gen Zia κατέλυσε την κυβέρνηση και ανακοίνωσε εκλογές τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Φημολογείται, ότι επιλέχθηκε ο Νοέμβριος, γιατί η Μπούτο θα ήταν «στους μήνες της» και δε θα μπορούσε να διεξάγει αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο, η γέννηση του γιου της Bilawal τον Σεπτέμβριο κατέκλυσε τα πρωτοσέλιδα της χώρας.

Συνεπώς,οι συγκεκριμένες κυρίες μένουν στην ιστορία ως γυναίκες που γέννησαν κατόπιν της πρωθυπουργικής τους θητείας. Η ιστορία της δολοφονημένης από καμικάζι Μπούτο, όμως, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο για την πρωτιά της, αλλά και για τις αντιξοότητες μιας τέτοιας απόφασης, που σε άλλες χώρες, όπως στη Νέα Ζηλανδία θεωρείται δεδομένη. Οι ιστορίες των δυο γυναικών δίνουν τα δικά τους μηνύματα για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και την κοινωνία.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή