Αρθρα 11 και 13: Καλώς ήρθατε στην εποχή των αυτόματων φίλτρων

Ολοι είμαστε ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
Pe3check via Getty Images

Η ευρύτατη επιστημονική διαφωνία με μία αμφιλεγόμενη νομοθεσία δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Κι όταν συμβαίνει, οι νομοθέτες οφείλουν να το λάβουν υπόψιν τους.

Στην περίπτωση της νέας Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα, που ψηφίστηκε την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών μας παραμέρισαν τις προειδοποιήσεις σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας του Ιντερνετ και άνοιξαν την πόρτα για να μπουν τα αμφιλεγόμενα άρθρα 11 και 13 στην καθημερινή, ευρωπαϊκή ζωή μας.

Τα δύο επίμαχα άρθρα της νέας Οδηγίας ναι μεν έχουν καλές προθέσεις, αλλά η εφαρμογή τους, σύμφωνα με τις επιστημονικές προειδοποιήσεις, θα προκαλέσει εμπλοκή στη θεμελιώδη δυναμική του Ιντερνετ, με αποτέλεσμα σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και της πρόσβασης στην πληροφορία στην Ευρώπη.

Η νέα Οδηγία υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να φιλτράρουν το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες τους, για να βεβαιωθούν ότι ο κάθε χρήστης έχει τα πνευματικά δικαιώματα αυτού που ανεβάζει, ούτως ώστε να μην μπλέξουν νομικά. Τα meme μπορεί να εξαιρούνται, αλλά δεν σώζουν την κατάσταση.

Οι ευρωβουλευτές μας πιστεύουν ότι η νέα Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά τους να χαλιναγωγήσουν τους αμερικανικούς γίγαντες της Τεχνολογίας, στους οποίους αποδίδουν την “παραπληροφόρηση” που οδηγεί σε ¨λανθασμένες ερμηνείες” της Οδηγίας και επιστημονικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Ομως η Οδηγία είναι ξεκάθαρη και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Το περιεχόμενο των χρηστών θα πρέπει να φιλτράρεται στην Ευρώπη. Κι όχι μόνον από το YouTube. Κι εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το Ιντερνετ δεν είναι το YouTube. Το Ιντερνετ είμαστε όλοι εμείς οι ενεργητικοί χρήστες, που κυκλοφορούμε, ποστάρουμε, λινκάρουμε και μοιραζόμαστε την πληροφορία με το περιβάλλον μας.

Στην εποχή των αυτόματων φίλτρων, όπως έγραψε το Wired, όλοι εμείς, οι ενεργητικοί χρήστες, είμαστε ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Κι όπως απεδείχθη στη Νέα Ζηλανδία, το πρόβλημα του πώς χειριζόμαστε εμείς, οι άνθρωποι, τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας, δεν λύνεται με αυτόματα φίλτρα. Από πλευράς πνευματικών δικαιωμάτων, η ζωντανή μετάδοση της σφαγής ήταν απολύτως νόμιμη.

Δημοφιλή