ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/07/2019 11:10 EEST | Updated 19/07/2019 11:14 EEST

Νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ο Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ο νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Λευκός… καπνός βγήκε από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά από εισήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθήκοντα Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να αναλάβει ο Κρητικός Αντιστράτηγος της ΕΛ.Α.Σ Μιχάλης Καραμαλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, καρατομήθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τελευταίου στη λεωφόρο Κατεχάκη. Ο κ. Καραμαλάκης εκτελούσε χρέη υπαρχηγού και από σήμερα αναλαμβάνει τα ηνία της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.


Η αλλαγή της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε κάνει φανερές τις προθέσεις του για σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ιεραρχία της Αστυνομίας. Και όπως λένε οι γνωρίζοντες, έρχονται και άλλες αλλαγές προσώπων, με στόχο της κυβέρνησης την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τα θέματα της αρμοδιότητάς του και με εισήγηση του υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη αποφασίστηκε η σύσταση θέσης Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού. Ο νέος Σύμβουλος, που θα ανακοινωθεί σύντομα, θα είναι γραμματέας του ΚΥΣΕΑ και θα έχει ρόλο συντονισμού των θεμάτων εθνικής ασφάλειας.


Μιχάλης Καραμαλάκης: Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

 

O Αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης κατάγεται από τον Αχεντριά του Δήμου Αχαρνών - Αστερουσίων Ηρακλείου, ενώ γεννήθηκε στο Σουφλί του Νόμου Έβρου το 1964.

Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής το έτος 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το έτος 1988.

Ολοκλήρωσε ευδόκιμα τις σπουδές του στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης επιτελών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. το 2000.

Συμμετείχε με επιτυχία σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, Οργανωμένου Εγκλήματος, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ναρκωτικών, Τεχνικών και Τακτικής Προανάκρισης, Αυτοάμυνας, Οπλοτεχνικής και Αυτοπροστασίας, Καταπολέμησης Ρατσισμού και Ξενοφοβίας, Τροχαίας, Σχέσεων Αστυνομίας και Κοινού, Διαχείρισης Κρίσιμων και Έκτακτων Περιστατικών. Εκπροσώπησε το Σώμα σε ομάδες εργασίας, συνέδρια και ημερίδες με αντικείμενο ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συντέλεσε καθοριστικά στην εδραίωση του συνδικαλιστικού δικαιώματος για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ασκώντας για ικανό χρονικό διάστημα καθήκοντα μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών.

Διετέλεσε ενεργό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Διοικητικού Συμβουλίου των αστυνομικών συνδικάτων (CESP), συνεισφέροντας με την εμπειρογνωμοσύνη του στη διαδικασία εναρμόνισης των αστυνομικών και δικαστικών δομών στην Ευρώπη.

Υπηρέτησε επί σειρά ετών, ως Διοικητής, σε μάχιμες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε με τον βαθμό του Ταξιάρχου από τον Μάρτιο του 2012, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 που προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Την 16/02/2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Κατά την εκεί θητεία του, είχε, μεταξύ άλλων, την εποπτεία και τον συντονισμό για την εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού της Ειδομένης, το Μάιο του 2016.

Την 21/01/2017 τοποθετήθηκε στη θέση του προϊσταμένου επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ από 05/08/2018 έως 01/11/2018 ασκούσε παράλληλα και τα καθήκοντα του Υπαρχηγού.

Την 02/11/2018 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού του Σώματος.

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, του απονεμήθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία, για την υπηρεσιακή του απόδοση και για την αστυνομική του δράση πλήθος επαίνων και ηθικών αμοιβών. Έχει παρασημοφορηθεί με τους Αργυρούς Αστέρες του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και του Φοίνικα, με τα μετάλλια του του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και του Φοίνικα, αλλά και τους προβλεπόμενους Χρυσούς Σταυρούς, καθώς επίσης και με τις διαμνημονεύσεις της Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’, Β΄& Γ’ Τάξεως, της Αστυνομικής Αξίας Α’, Β΄& Γ’ Τάξεως και της Αξίας και της Τιμής Β’ & Γ΄ Τάξεων.

Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.