ΔΙΕΘΝΕΣ
05/03/2020 18:29 EET

Αργεντινή: Αποκαλύφθηκαν τα ονόματα 12.000 ναζί με λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα

Ίσως αποκαλυφθεί πόσα χρήματα είχαν κλέψει από τους Εβραίους.

ASSOCIATED PRESS

Αρχεία που ανακαλύφθηκαν στην Αργεντινή αποκαλύπτουν τα ονόματα 12.000 ναζιστών που ζούσαν εκεί τη δεκαετία του 1930 και είχαν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, λένε ερευνητές. 

To Simon Wiesenthal Centre, με έδρα τις ΗΠΑ, ευρύτερα γνωστό για τον εντοπισμό ναζί, ζήτησε από την Credit Suisse, να ταυτοποιήσει τους αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Πιστεύουμε πως μέσα σε αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς υπάρχουν ποσά που ήταν αδρανείς για χρόνια, κλάπηκαν από Εβραίους», αναφέρει το αμερικανικό κέντρο. Τα έγγραφα βρέθηκαν σε αποθήκη ενός πρώην κέντρου Ναζιστών στο Μπουένος Άιρες. Η ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε τις κατασχέσεις εβραϊκών περιουσιών το 1935 και αμύθητα ποσά εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Ένα μεγάλο κουμμάτι του πλούτου αυτού μεταφέρθηκε σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.   

Σε αναφορά του στην ιστοσελίδα του, το Simon Wiesenthal Centre, αναφέρει ότι πολλοί από τους ναζί που συγκαταλέγονται στις λίστες της Αργεντινής «συνεισέφεραν σε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς της Schweizerische Kreditanstalt που αργότερα έγινε Credit Suisse».

Κατά την περίοδο 1930 - 1938 τα στρατιωτικά καθεστώτα του Χοσέ Φέλιξ Ουρίμπουρου και του διαδόχου του Αγκουστίν Πέδρο Χούστο ήταν φίλικά προσκείμενα στους ναζί. Το 1943 ωστόσο ένα νέο πραξικόπημα έφερε στην εξουσία μία ακόμα φιλική με τους ναζί κυβέρνηση και τα ευρήματα της επιτροπής κάηκαν. Ωστόσο, ένας Αργεντινός ερευνητής, ο Πέδρο Φιλιπούτσι, κατάφερε πρόσφατα να εντοπίσει το αυθεντικό αντίτυπο με τα 12.000 ονόματα.  

Σε δήλωσή της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP,  η Credit Suisse ανέφερε πως στο παρελθόν συνεργάστηκε για την έρευνα σχετικής υπόθεσης, ωστόσο, είναι διατιθεμένη να κοιτάξει εκ νέου το θέμα.  

Κατά τη διάρκεια και μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής με δικτατορικά φιλοναζιστικά καθεστώτα αποτέλεσαν ασφαλή καταφύγια για τους ναζί. Στην Λατινική Αμερική άλλωστε εντοπίστηκαν μερικοί από τους πλέον καταζητούμενους ναζί, ανάμεσά τους και ο Αδόλφος Άιχμαν ένας από τους βασικούς ενορχηστρωτές του ολοκαυτώματος. Ο Άιχμαν απήχθη από ισραηλινούς πράκτορες το 1960 στην Αργεντινή, δικάστηκε στην Ιερουσαλήμ όπου και καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού το 1962.

 

Πηγή: BBC