Ασφάλεια και κυβερνοεπιθέσεις

«Μακάρι οι άνθρωποι να προστατεύουν τους συνανθρώπους τους, όπως προστατεύουν τα κινητά τους»
Patrick George via Getty Images

Αν μη τι άλλο το 2018, θα έλεγε κανείς πως είναι χρονιά σταθμός για όλες σχεδόν τις χώρες. Είδαμε τη συμφιλίωση Donald TrumpKim Jong-un, τη Βρετανία να συνεχίζει να θέλει να βγει από την ΕΕ – αλλά ίσως και να μη θέλει τελικά-, την Τουρκία να προσπαθεί να μη χάσει το διαπραγματευτικό ατού που της δίνει η γεωγραφική της θέση, την ΕΕ να προσπαθεί να δείξει πως αντέχει και φέρνει εις πέρας τις δοκιμασίες στις οποίες βρίσκεται σχεδόν μια δεκαετία τώρα από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση και φυσικά την Ελλάδα να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα σε πάσης φύσεως πρόκληση που παρουσιάζεται.

Έφτασε, επομένως, ξανά η στιγμή που αναρωτιέται κανείς τι θα φέρει ο νέος χρόνος. Με τη σειρά μου θα επιχειρήσω να κάνω μια πρόβλεψη πάνω στα θέματα της ασφάλειας και της τεχνολογίας, θεωρώντας πως θα είναι οι κύριοι άξονες που θα μας απασχολήσουν, πάντα με επιφύλαξη, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ανά λεπτό.

Η τεχνολογία, εξαιτίας των αλμάτων που κάνει, αλλά και των τομέων της καθημερινής ζωής που κατακτά, θα μας απασχολήσει κυρίως στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Ίντερνετ των Πραγμάτων. Οι έξυπνες συσκευές, όχι απλά έχουν μπει στις ζωές μας αλλά τείνουν να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας συλλέγοντας –χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί σε βάθος- πληροφορίες για εμάς.

Αυτό είναι κομβικό σημείο για όλους –χρήστες, εταιρείες, κυβέρνηση. Οι μεν χρήστες θα ήταν καλό να αποκτήσουν την αντίστοιχη παιδεία που χρειάζεται να έχουν, ώστε να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους τα τεχνολογικά επιτεύγματα που τους προσφέρονται, χωρίς να θίγουν τις ελευθερίες τους. Οι δε εταιρείες και κυβερνήσεις χρειάζεται να αντιληφθούν το πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουν τους πελάτες και πολίτες τους αντίστοιχα από κενά ασφάλειας, που πιθανόν υπάρχουν στα λογισμικά που χρησιμοποιούνται.

Η ασφάλεια είναι ο δεύτερος άξονας που θα απασχολήσει το 2019, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο η ασφάλεια θα διαδραματίσει κύριο ρόλο αφενός γιατί εξ Ανατολών υπάρχει η Τουρκία, η οποία προκειμένου να διατηρήσει τη θέση ισχύος της πιθανό να αυξήσει την προκλητικότητά της. Αφετέρου, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση των τρομοκρατικών δράσεων, η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Εκτός συνόρων, η αύξηση των ακροδεξιών κομμάτων που παρατηρείται-και θα συνεχίσει μέσα στο επόμενο έτος- εγείρει θέματα ασφάλειας και συνοχής ιδιαίτερα εντός της Γηραιάς Ηπείρου. Επίσης, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο 2019.

Ο κλάδος που λειτουργεί ως επικοινωνιακό βάθρο μεταξύ της τεχνολογίας και της ασφάλειας -και εικάζω πως θα μας απασχολήσει όχι μόνο το 2019 αλλά και μετέπειτα- είναι αυτός της κυβερνοασφάλειας. Αρχής γενομένης από την κυβερνοεπίθεση που είχε δεχτεί η Ουκρανία και του μετέπειτα πλήθους των κυβερνοεπιθέσεων που έλαβαν χώρα, ιδιαίτερα μέσα στο 2018, βλέπουμε να διαγράφεται ένα νέο πεδίο σύγκρουσης. Οι δε κυβερνοεπιθέσεις θα επεκταθούν σε ό,τι άπτεται της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και της ανάπτυξης του δικτύου 5G, με αποτέλεσμα να αλλάξει μελλοντικά η μορφή και η δράση των κυβερνοεπιθέσεων, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Αυτοί οι τρεις τομείς θεωρώ πως θα μας απασχολήσουν έντονα το 2019 και θα πρέπει να δοθεί έμφαση, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να είναι ένας καθοριστικός δρων στην περιοχή των Βαλκανίων.

Πέραν των προβλέψεων, θα κλείσω με μια ευχή «Μακάρι οι άνθρωποι να προστατεύουν τους συνανθρώπους τους, όπως προστατεύουν τα κινητά τους».

Καλή χρονιά σε όλους!

Δημοφιλή