Πώς βλέπουν οι μαθητές την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου

Πώς βλέπουν οι μαθητές την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου
Girl watching cartoons online with the iPad tablet laying in the sofa at home with view from above.
Girl watching cartoons online with the iPad tablet laying in the sofa at home with view from above.
Artur Debat via Getty Images

Εντυπωσιασμένοι έμειναν όσοι παρακολούθησαν το 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο από τις παρουσιάσεις των μικρών μαθητών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Σχολεία από όλη την Αθήνα γέμισαν την αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, όπου οι ανήλικοι εισηγητές απέδειξαν ότι προσπάθειες των τελευταίων ετών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέδωσαν καρπούς. Οι «μικροί επιστήμονες» έθεσαν καίρια ερωτήματα, παρουσίασαν τις σκοτεινές πτυχές του διαδικτύου και τις παγίδες που κρύβει, ενώ ανέλυσαν τρόπους με τους οποίους μπορούν να σερφάρουν δημιουργικά και με ασφάλεια.

«Αλήθεια πόση ώρα περνάς μπροστά από τον υπολογιστή σου καθημερινά; Μήπως δε προλαβαίνεις να κάνεις τα μαθήματά σου επειδή σου τρώει την ώρα ο υπολογιστής; Μιλάς στους φίλους σου πιο πολύ μέσω του υπολογιστή παρά στην πραγματικότητα; Μήπως τελικά δεν έχεις τίποτα να πεις με παιδιά της ηλικίας του που δεν παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή και δε μπαίνουν στα chats rooms; Στον ύπνο σου βλέπεις νεράιδες και τέρατα ανάλογα με τους ήρωες των παιχνιδιών που παίζεις;», ήταν μερικά μόνο από τα ερωτήματα έθεσαν και επιχείρησαν να απαντήσουν.

Την παράσταση έκλεψαν δύο παιδιά από το Ειδικό Σχολείο Ηλίου, ένα με κινητικά προβλήματα και ένα με μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία κατάφεραν να συγκινήσουν και να κάνουν υπερήφανους τους καθηγητές τους με τις γνώσεις τους. Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο είναι: «Βάλε ωράριο στη χρήση του υπολογιστή σου, 1,5 ώρα την ημέρα είναι αρκετή για να ψυχαγωγηθείς και να πάρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Ο υπολογιστής δεν είναι η babysitter σου. Αν οι γονείς σου το αγνοούν θύμισέ τους το. Συζήτησε με τους γονείς σου. Μπορεί στην αρχή να φωνάξουν αλλά σίγουρα θέλουν να σε βοηθήσουν».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρης Τσακνάκης, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη.

«Η Αστυνομία έχει αποδείξει ότι κάνει καλά τη δουλειά της και θα συνεχίσει να την κάνει. Το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τα παιδιά και πρέπει να χρησιμοποιείται. Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι προσοχή, γνώση και μέτρο στη χρήση του», είπε απευθυνόμενος προς τους δασκάλους και τα παιδιά ο κ. Βούτσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος το κ. Πανούσης τόνισε ότι «οι γονείς δεν είναι ιθαγενείς της τεχνολογίας και του διαδικτύου αλλά μετανάστες. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να μαθαίνουν για το διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά. Να έχουν γνώσεις γύρω από αυτό, να είναι ενημερωμένοι και να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έδωσε έμφαση στη δράση της υπηρεσίας του που καθημερινά σώζει ζωές. Ειδική μνεία έκανε σε πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στην Αθήνα κατά το οποίοι η Αστυνομία έσωσε την τελευταία στιγμή γυναίκα που είχε γνωστοποιήσει στο διαδίκτυο την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει. Επισήμανε ακόμη ότι μέχρι στιγμής έχουν ενημερωθεί για τις «παγίδες» του διαδικτύου μέσω live streaming (ζωντανή μετάδοση) μαθητές από 5.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Δημοφιλή