Κούρσα μετ' εμποδίων η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό. Καταφθάνουν κλιμάκια για να συγκεντρώσουν στοιχεία

Κούρσα μετ' εμποδίων η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό. Καταφθάνουν κλιμάκια για να συγκεντρώσουν στοιχεία
Sooc

Μια στροφή πριν τον τερματισμό της προετοιμασίας για την υποδοχή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ο αγώνας ταχύτητας έγινε για την κυβέρνηση δρόμος μετ εμποδίων, όπου τα εμπόδια γίνονται περισσότερα και μεγαλύτερα.

Τα τελευταία 24ώρα οι δανειστές έχουν περάσει στην αντεπίθεση, στέλνοντας με κάθε τρόπο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η αξιολόγηση δεν θα τελειώσει εύκολα αν δεν πάρουν αυτά που θέλουν από τη διαπραγμάτευση.

Πρώτος στόχος είναι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού όπου οι «σκληροί» της Ευρώπης έχουν βάλει το ΔΝΤ να κάνει όλη τη «βρώμικη» δουλειά, απειλώντας μάλιστα με καθυστέρηση στην έναρξης της αξιολόγησης και επομένως και στη λήξη της που θα οδηγήσει στη διευθέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελληνική πρόταση δεν επιτυγχάνει τους στόχους καθώς βασίζεται σε έσοδα που δεν μπορούν να εισπραχθούν. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου εκτιμούν ότι η αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή και ταυτόχρονα θα αποτελέσει τροχοπέδη στον ανταγωνισμό. Αντίθετα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ επιμένουν ότι η επίτευξη των στόχων θα πρέπει να βασιστεί σε περαιτέρω περικοπή δαπανών, άρα και μεγαλύτερη περικοπή συντάξεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οι ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται κανονικά και τουλάχιστον επίσημα δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη ότι οι δανειστές έχουν απορρίψει την πρόταση του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας εξηγεί, ότι οι διαφορές εντοπίζονται στο πολιτικό και όχι στο τεχνικό σκέλος της διαπραγμάτευσης.

«Η μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών είναι η μέθοδος που θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού συστήματος και όχι οι τεχνικές λεπτομέρειες» λέει η ίδια πηγή και προσθέτει «εμείς επιμένουμε ότι υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία θα πρέπει να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τις συντάξεις ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι τα ταμεία θα πρέπει να δίνουν μόνο ότι εισπράτουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο το Ταμείο έχει προς το παρόν «παγώσει» το ταξίδι στην Αθήνα της επικεφαλής των δικών του κλιμακίων, Ντέλια Βελκουλέσκου, και ζητά αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να έχει σαφή εικόνα για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Ελληνικής πρότασης.

Αντίστοιχα στο ελληνικό στρατόπεδο, τα τελευταία 24ωρα στο υπουργείο Εργασίας επικρατεί «πυρετός» καθώς τα επιτελεία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, έχουν ξεκινήσει να ποσοτικοποιούν την Ελληνική πρόταση προκειμένου να αποδείξουν στους δανειστές ότι μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το μνημόνιο.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι σε τεχνικό επίπεδο θα βρεθεί η χρυσή τομή εφόσον υπάρχει πρόθεση για «αμοιβαίες υποχωρήσεις». Ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ούτε πότε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση, αλλά κυρίως πότε θα τελειώσει.

Ήδη στην κυβέρνηση έχουν αλλάξει το προγραμματισμό εκτιμώντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να ψηφιστεί το Ασφαλιστικό εντός του Ιανουαρίου. Στόχος είναι όλα να είναι έτοιμα προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν αν επίσημα η αξιολόγηση θα ξεκινήσει πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν να φτάνουν στην Αθήνα από σήμερα (Δευτέρα), προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία για το Ασφαλιστικό, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την πορεία υλοποίησης των υπόλοιπων δράσεων που αφορούν το Μνημόνιο, όπως για παράδειγμα το κρίσιμο θέμα του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Εάν δεν υπάρξουν εμπλοκές οι επικεφαλής των θεσμών μπορεί να φτάσουν στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας και θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν οι επικεφαλής θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση ή θα διαπραγματευτούν τις αλλαγές και τις προσθήκες που θέλουν να γίνουν σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα και θα αποχωρήσουν και πάλι.

Δημοφιλή