Ασφυκτικές πιέσεις για το σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποφύγει την «εμπλοκή» στην οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Eurokinissi

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποφύγει την «εμπλοκή» στην οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και να μην συνεχιστεί επί μακρόν η διαπραγμάτευση για το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη.

Οι ασφυκτικές πιέσεις οι οποίες ασκούνται από μέρος των δανειστών προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο η «περίμετρος προστασίας των δανειοληπτών», έφερε κινητοποίηση στην πλευρά τoυ Μεγάρου Μαξίμου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η η ελληνική πλευρά «δεν επιθυμεί να συνεχίσει το καθεστώς αβεβαιότητας σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, ειδικά από τη στιγμή που οι τράπεζες δίνουν μάχη για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους». Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα, ο συνεχιζόμενος διάλογος, καθώς και η εικόνα αδυναμίας εξεύρεσης λύσης δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά προκαλώντας την παύση εξυπηρέτησης των δανείων από χιλιάδες δανειολήπτες και όχι μόνο από τους λεγόμενους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές.

Μετά τις διαρροές περί ανάληψης πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν ήταν ενήμερη σχετικά με την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου. Σε αυτό το κλίμα κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου δεν θα γίνει μονομερώς, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχει διάθεση εκπλήξεων από καμία πλευρά» και συμπλήρωναν ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με πρόθεση να υπάρξει συμφωνία έως το Euro Working Group της Δευτέρας. Υπάρχει προσέγγιση σε αρκετά σημεία μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών παραμένουν ανοιχτοί, αφήνοντας περιθώριο οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν μετά την κατάθεση του Νομοσχεδίου, να ενταχθούν στο νομοσχέδιο πριν τη συνεδρίαση του Euro Working Group. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις έλεγε με νόημα ότι «μεσολαβεί αρκετός χρόνος από την κατάθεση έως τη ψήφιση ενός νομοσχεδίου».

Η στάση των τραπεζών

Η κινητοποίηση από πλευράς μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται να στηρίζεται και στην παραδοχή των Ελλήνων τραπεζιτών ότι εφόσον περάσουν οι προτάσεις των θεσμών ένα μεγάλο μέρος των οφειλετών θα μείνει εκτός των νέων ρυθμίσεων. Αποτέλεσμα θα είναι να μην προχωρήσει με τον απαιτούμενο ρυθμό η μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ήρθαν μετά και την παρουσία στην Αθήνα του επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στα ελληνικά θέματα μέχρι τη συνεδρίαση του Euro Working Group στις 25 Μαρτίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι στη σκιά των διαπραγματεύσεων υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν λειτουργούν προς την κατεύθυνση της λύσης όλοι οι παράγοντες οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση, τόσο από στην πλευρά των δανειστών, όσο και στην στο εσωτερικό της χώρας . Όπως εξηγούν «κάποιοι δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία αλλά προσπαθούν να προκαλέσουν ένα νέο κύκλο έντασης με επίκεντρο την Αθήνα και μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να αποφευχθεί».

Οι επιπτώσεις

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και πηγές της Κομισιόν επιμένουν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου πριν από τη συνεδρίαση του Euro Working Group δεν θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι τα υπόλοιπα τέσσερα εναπομείναντα προαπαιτούμενα θεωρούνται ολοκληρωμένα θα «λύσει» τα χέρια των υπουργών Οικονομικών ώστε να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, εφόσον επικρατήσει το αρνητικό σενάριο υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια μέλη του Eurogroup να θεωρήσουν την ενέργεια ως «μη συμβατή» με τη διαδικασία της αξιολόγησης και να θέσουν θέμα σχετικά με την ολοκλήρωση της. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, βάζοντας «φρένο» στην εκταμίευση των 970 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους.

Τα προεόρτια θα έχουν ξεκινήσει κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 25 Μαρτίου όταν οι συνεργάτες των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στο πλαίσιο του Euro Working Group δεν θα εισηγηθούν θετικά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Εν συνεχεία στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Απριλίου, οι υπουργοί οικονομικών δεν θα προχωρήσουν στην πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης δεν είναι πιθανό, ωστόσο ακόμα και αν το Eurogroup δεν εγκρίνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα προκληθεί ταμειακό πρόβλημα. καθώς η χώρα έχει καλύψει τις ανάγκες της για την εξυπηρέτηση του χρέους με τις δύο εκδόσεις ομολόγων, αλλά και το «μαξιλαράκι» ασφαλείας το οποίο δημιούργησε πριν την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Δημοφιλή